Доступність посилання

ТОП новини

СБУ, МЗС, «Правий сектор»: заява Росії про 25 диверсантів – «фейк»


Київ – Офіційний Київ заявляє про черговий «путінський фейк». Цього разу Росія намагається роздмухати диверсійний скандал. Російські ЗМІ з посиланням на ФСБ рапортують про затримання 25 громадян України, які підозрюються в підготовці терактів на території семи російських регіонів. Українській стороні жодної інформації про затриманих осіб росіяни не надають, хоча зобов’язані це зробити, відповідно до міжнародних конвенцій та двосторонніх договорів. Крім того, у Росії заявляють, що з-поміж затриманих – троє членів «Правого сектору». В п’ятницю увечері російські ЗМІ повідомили про те, що двох осіб із 25 затриманих із Російської Федерації вже депортували. При цьому їхніх імен та інших документальних фактів не наводять.

Російські провладні канали облетіли сюжети, в яких на екрані з’являються обличчя молодих чоловіків, які нібито дають свідчення про свої наміри здійснювати на території Росії теракти та диверсії, відповідно до наданих їм інструкцій Служби безпеки України. Сюжети містять кадри навчань бійців Національної гвардії України на їхньому навчальному полігоні в Нових Петрівцях, мовляв, як ілюстрації підготовки майбутніх диверсантів.
Фрагмент сюжету Першого каналу Росії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Підготовка національної гвардії України на навчальному полігоні неподалік від Києва
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
ФСБ Росії стверджує, що мала інформацію про наміри 25 громадян України, з-поміж яких троє членів «Правого сектору», здійснити теракти з 14 по 16 березня 2014 року.

Одного із затриманих представляють по імені – це 27-річний Віталій Кривошеєв. Він розповідає про те, як нібито агент СБУ Олег Голтвянський запропонував йому очолити націоналістичну організацію під назвою Український національний союз. Така, невідома широкому загалу організація, справді існує в Харкові. В історії України існував ще один Український національний союз, координаційний центр українських політичних партій. Але справа була в далеких 1918-1919 роках.

У прес-службі СБУ України заяви Росії про затримання українських диверсантів назвали «маячнею» та відмовилися їх коментувати.

МЗС: Росія відмовляється надавати Україні будь-яку інформацію про затриманих

Речник українського МЗС Євген Перебийніс повідомив, що Росія відмовляється надавати Україні будь-яку інформацію про затриманих.

«Ми одразу ж після появи цієї інформації звернулися через наше посольство в Росії та напряму до відповідних органів Російської Федерації з проханням надати інформацію про затриманих громадян України. Однак на даний момент жодної інформації по цих громадян не було отримано від російської сторони», – повідомив речник.

За його словами, відповідно до всіх міжнародних конвенцій і двосторонніх угод з Російською Федерацією, російська сторона зобов’язана невідкладно повідомляти консульським установам України про затримання її громадян.

«Якщо російська сторона не надає такої інформації про нібито громадян України, як це прозвучало в деяких ЗМІ, у нас є підстави розцінювати ці дії, як те, що російська сторона не бажає оприлюднювати цю інформацію. А те, що вона не бажає її оприлюднювати, наводить нас на думку, що це може бути черговою провокацією російської сторони з метою дестабілізувати ситуацію в Україні», – наголосив Євген Перебийніс.

Водночас, українське МЗС висловлює серйозне занепокоєння ситуацією з правами людини в Росії та фактами політичних репресій в цій державі, що почастішали.

«Правий сектор» не направляв до Росії жодного активіста – Ярош

Лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош заявив, що його організація не направляла до Росії жодного свого активіста.

«Мені на цей момент наші активісти не доповідали про те, що хтось із наших хлопців там затриманий, тому, відповідно, коментувати це зараз якось об’єктивно не можу. Будемо далі з’ясовувати ситуацію, але наголошую: «Правий сектор» не направляв до Росії своїх представників», – заявив Дмитро Ярош.
«Правий Сектор» до Росії нікого не направляв
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:45 0:00

Радіо Свобода також уточнило в речника «Правого сектору» Артема Скоропадського, чи має Український національний союз якийсь стосунок до його організації.

«Національний союз не має і не мав ніякого стосунку до «Правого сектору». Наскільки мені відомо, більшість активістів цієї організації розташовані в місті Харкові. Що вони там роблять, це треба питати в них», – наголосив речник «Правого сектору».

Нещодавно СБУ України затримала диверсійну озброєну групу в Одесі, російського диверсанта в Донецьку. У Росії цих затриманих вважають «жертвами політичних репресій», що випливає з проекту відповідної заяви Державної думи. Тепер там ще й знайшли «українських диверсантів».
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG