Доступність посилання

ТОП новини

День здоров’я: в Україні радять стерегтися тропічних хвороб


Тетяна Великород

Київ – У цьогорічний День здоров’я, який в усьому світі відзначають 7 квітня, профільна всесвітня організація радить звернути увагу на так звані трансмісивні хвороби, тобто інфекційні захворювання, які переносять комахи. Наприклад, на малярію – хворобу, яка ще донедавна вважалася для України екзотичною. Лікарі пояснюють: через зміни клімату загрози, які раніше ховалися лише у тропіках, нині виходять за їхні межі.

Малярію журналіст і мандрівник Дмитро Комаров привіз зі зйомок у Новій Гвінеї. Інфекція дала про себе знати... через кілька місяців після приїзду. Різко стало зле: лихоманка, біль у кістках, перепади температури. Медики спершу стверджували, що це – запалення легенів. Лише третя бригада швидкої збагнула, що мова йде про малярію.

«Я лікарям кожної бригади швидкої допомоги казав, що працюю у тропіках, але реакції не було. Це вказує на те, що в наших умовах це захворювання рідкісне, а найскладніше його виявити. Ставляться зовсім інші діагнози і, на жаль, якщо вчасно не зреагувати, то, як мені розповідали, є так звана малярійна кома, коли плазмодії закупорюють судини головного мозку, і з цієї коми можна вже не повернутись», – розповідає Дмитро.

Глобальне потепління стирає межі

Найбільш поширені у тропічних країнах, трансмісивні хвороби можна підхопити і в Україні. Найчастіше – на природі: у лісах чи, наприклад, на озерах. А у парках таблички «Обережно, кліщі» – завжди звичні. Ці комахи часто є причиною тяжких трансмісивних інфекцій.

Лікар-інфекціоніст Республіканської клінічної лікарні Міністерства Охорони Здоров’я України Світлана Кальченко пояснює: через зміни клімату, зокрема – глобальне потепління, в Україну потрапляють і ті збудники, які раніше зустрічалися лише у тропіках.

«На сьогодні ці збудники переміщаються, відповідно і перенощики цих збудників теж мігрують. І на сьогодні ми реєструємо ті хвороби, які називаються трансмісивними – хвороби, які передаються через кров, відповідно, через укуси комах», – зазначила лікар.

Найпоширенішими в Україні трансмісивними хворобами є завезена малярія і хвороба Лайма (захворювання, що переносять кліщі і яке уражає нервову систему людини). За словами лікаря Світлани Кальченко, специфічної профілактики цих захворювань не існує, але кількох порад інфекціоністів усе-таки варто дотримуватися.

«Існує неспецифічна профілактика, до якої відносяться протикомарині засоби, хіміопрофілактика проти малярії, яка проводиться у тих людей, які від’їжджають у тропічні країни. Це дуже важливий момент в профілактиці. Якщо цього не дотримуватись, то людина, звичайно, буде жертвою цих комарів і жертвою відповідних хвороб, які передають комахи», – застерігає вона.

За даними Державної санітарно-епідеміологічної служби України, тільки за січень-лютий 2014 року зафіксували 8 випадків малярії і 76 – хвороби Лайма.
Дмитро Комаров про малярію
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG