Доступність посилання

ТОП новини

Як здобути громадянство Чехії? Новий закон


Прага – Чехія – невелика, але політично та економічно стабільна країна в центрі Європи. Для багатьох тисяч іноземців, особливо в останнє десятиліття вона стала чи не єдиною метою, «землею обітованою», яка дає роботу і дах над головою. Тисячі чужинців прагнуть здобути чеське громадянство, статистка свідчить, що серед прохачів із так званих третіх країн українські громадяни тримають першість. У Чехії надання громадянства регулює новий закон, який вступив у силу в січні цього року.

До початку цього року Чехія користувалась законом про отримання громадянства, який був ухвалений відразу після розпаду Чехословаччини і не враховував багатьох важливих реалій, які настали. Безумовно, що головними з них є вступ Чехії до НАТО 15 років тому і вступ до Європейського союзу у 2004 році. Жити у співдружності європейських країн – передусім означає орієнтуватися на європейські демократичні цінності й вироблений століттями європейський досвід, у тому числі і в царині права. Це думка доктора правничих наук Карлового університету в Празі Їржі Гребейка.

«Здобуття громадянства у Європі, в європейській правовій континентальній культурі керується так званим Ius sanguinis, тобто правом крові, – каже він. – Це означає, що новонароджена дитина отримує громадянство своїх батьків. Не проблема, якщо обоє батьків є громадянами однієї й тієї самої країни. Може настати проблема, коли батьки є громадянами різних країн. Тоді громадянство надається відповідно до окремої постанови, або ж укладеної між батьками угоди чи заяви. Якщо говорити про закон про громадянство в країнах Європейського союзу, то там передусім до уваги береться закон про громадянство кожної окремої країни-члена ЄС. Таким чином громадянин Чехії є водночас громадянином ЄС. А це дає нам також і певні права, наприклад, брати участь у виборах до Європейського парламенту, перебуваючи і поза кордонами Чехії».

Подвійне громадянство: Чехія наслідує приклад більшості країн ЄС

Виходячи з цих головних принципів європейської правничої культури, Чехія опрацювала новий власний закон здобуття громадянства. Він набрав чинності в січні цього року і відображає, з одного боку, правовий європейський досвід, з іншого – власне чеські потреби, підказані щоденним життям. Головною і принциповою зміною, яка настала і зафіксована в новому чеському законі, на думку вченого, правника Їржі Гребейка, є можливість мати так зване подвійне громадянство.

«Закон про громадянство Чехії не перешкоджає мати подвійне громадянство, тобто новий закон допускає збіг громадянства двох чи навіть більше країн. При цьому не важливо, чи громадянин Чехії матиме громадянство якоїсь іншої країни Європейського союзу, чи країни поза ЄС. Тобто, у нас допускається можливість так званого «біполітизму», або ж подвійного громадянства», – зауважує правник.

Також речник Міністерства внутрішніх справ Чехії Владімір Ржепка зазначив, що внесені до нового чеського закону про громадянство зміни і поправки відбивають передусім найсуттєвіші потреби, з якими зіткнулася Чехія та її громадяни після вступу до Європейського союзу.

«До зміни дійшло, тому що нам було потрібно реагувати на нові напрямки в правовій галузі у світовому праві, що торкаються громадянства, особливо зміни в європейському праві. ЄС не має якогось свого правила, яке б диктувало всім країнами-членам ЄС, як має виглядати їхній власний закон про громадянство. При цьому Чехія поставили свій підпис під загальною угодою ЄС про громадянство, а в ній записано, що країни мають можливість, тобто можуть, але не повинні запроваджувати подвійне громадянство. Крім цього, зазначена угода нічого іншого не передбачає», – зазначає Владімір Ржепка.

Чеські фахівці свідомі того, що подвійне громадянство ( передусім можливість поряд із чеським зберегти, так би мовити, рідне громадянство) може призвести до зростання кількості охочих стати громадянами Чехії. При цьому важливо зазначити, на цей потік не вплинули інші, набагато складніші вимоги до іноземців щодо здобуття чеського громадянства. Про вимоги більше Радіо Свобода розповів речник МВС Чехії Владімір Ржепка.
Особи, які хочуть здобути чеське громадянство, мають скласти письмовий іспит з чеської мови. Крім цього – іспит із чеських реалій
Владімір Ржепка

«У законі є новинка: відповідно до нової вимоги від 1 січня 2014 року, особи, які хочуть здобути чеське громадянство, мають скласти письмовий іспит з чеської мови, а не усний, як було перед тим, – зауважує Владімір Ржепка. – За нашими даними, лише приблизно 1 відсоток прохачів письмовий іспит провалюють, тобто успішність є високою. Письмовий іспит складається фахівцям з Інституту чеської мови Карлового університету в Празі. Минулого місяця іспит з чеської мови складало 200 іноземців, до кінця цього місяця знатимемо результати. Крім цього, потрібно скласти іспит із чеських реалій, тобто наскільки ви обізнані зі щоденним життям в Чехії. Цю вимогу ми внесли до нового закону, щоб бути впевненим у тому, що іноземець справді добре інтегрований до життя в чеському суспільстві, що він знає чеську мову і орієнтується в чеському законодавстві. Крім цього, потрібно мати в повному порядку сплату податків і забезпечене медичне страхування».

І ще такі головні вимоги: для отримання чеського громадянства потрібно безперервно жити в країні упродовж щонайменше 5 років, мати бездоганні стосунки з поліцією, тобто не порушувати чинне законодавство з правилами дорожнього руху включно. За статистикою, найчастіше відмовляють заявникам на чеське громадянство через порушення закону про сплату податків.

За даними чеського Міністерства внутрішніх справ протягом останніх років щорічно в середньому 17 тисяч чужинців отримують чеське громадянство, з них у середньому 500 осіб є громадянами України. Кількість поданих заяв від українських громадян на право здобуття чеського громадянства особливо зросла на межі минулого і цього року.

Чехи не бояться нових співгромадян із числа чужинців

Для порівняння: у 2000 році чеськими громадянами стали 117 українців, але тоді ще вони в обов’язковому порядку повинні були вийти з українського громадянства.

У 2012 році ця кількість помітно зросла, вже 512 осіб змінило українське громадянство на чеське. Зі врахуванням головної зміни в новому законі про громадянство в Чехії – можливості мати подвійне громадянство – тільки за перший квартал цього року півтори тисячі іноземців вже стали громадянами Чехії і цей потік зростає. На думку фахівців, нові чеські громадяни не матимуть відчутного впливу на зростання безробіття чи інші соціальні проблеми.

«Не думаю, що зростання кількості нових чеських громадян позначиться на ринку праці, хоча і кількість іноземців, які здобули чеське громадянство, зростає, – зауважує Владімір Ржепка. – Тільки за перший квартал цього року чеські паспорти отримала така сама кількість людей, як за цілий минулий рік. Але все одно, ця кількість нових чеських громадян – це дуже малий відсоток, не думаю, щоб це якось суттєво вплинуло на ринок праці».

Відповідно до статистики, упродовж останніх двох десятиліть 5700 громадян України здобули чеське громадянство. Таким чином Україна посіла першу сходинку. На другому місці поляки – близько 2700 осіб, третє місце зайняла Росія – близько 2400 росіян змінили рідне громадянство на чеське. Серед нових чехів також по близько півтори тисячі колишніх громадян Греції, Болгарії, Румунії, Боснії та Герцеговини.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG