Доступність посилання

ТОП новини

НАТО застерігає Росію від «історичної помилки» – втручання на сході України


Расмуссен: НАТО попереджає Росію перед «історичною помилкою» стосовно України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Расмуссен: НАТО попереджає Росію перед «історичною помилкою» стосовно України

Лондон – У той час як український уряд намагається звільнити захоплені проросійськими сепаратистами адміністративні будівлі у кількох містах східного регіону, Захід і Росія знову обмінялися взаємними звинуваченнями про втручання у справи України. НАТО наполягає, що росіяни не виконали обіцянку відвести війська від українських кордонів, а Москва погрозливо натякає на можливість наростання конфлікту.

Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен застеріг Росію і знову закликав відвести російські війська від українського кордону, де за оприлюдненими у міжнародних ЗМІ даними зібрано десятки тисяч військових, споряджених усім необхідним для інтервенції.
Якщо Росія піде на подальшу інтервенцію в Україні – це спричинило б ще більшу міжнародну ізоляцію Росії
Андерс Фоґ Расмуссен

«Якщо Росія піде на подальшу інтервенцію в Україні – це було б історичною помилкою. Це призвело би до тяжких наслідків у наших відносинах із Росією й спричинило б ще більшу міжнародну ізоляцію Росії», – сказав Расмуссен, додавши цю заяву до війни слів, попереджень і застережень між Заходом та Москвою.

У той час як Європа та США намагаються підтримати уряд в Україні, Росія і далі не визнає владу в Києві та відмовляється від прямих переговорів. Москва також висловлює стурбованість тим, що росіяни називають українською кризою, але при цьому російські представники навіть не згадують про окупацію частини української території й засуджену міжнародною спільнотою анексію Криму.

Росія лякає громадянською війною

Натомість Міністерство закордонних справ Росії говорить, що український уряд не повинен застосовувати силу проти сепаратистів у східних регіонах України та застерігає від того, що у Москві називають загрозою «громадянської війни» в Україні.

Міжнародні засоби масової інформації пишуть про побоювання, що президент Путін може скористатися заворушеннями у Харкові, Донецьку та Луганську як приводом для нового вторгнення в Україну.

Фахівець з питань безпеки у лондонському «Королівському інституті об’єднаних служб» Джонатан Еял вважає, що Захід може намагатися стримати Росію, але саме український уряд повинен довести світові свою дієспроможність.
Українські військові повинні бути доведені до рівня здатності патрулювати й контролювати територію держави
Джонатан Еял

«Кроки Заходу мають на меті дати Росії зрозуміти, що ціна можливих подальших агресивних кроків стосовно України для росіян була б надто високою. При цьому українські військові повинні бути доведені до рівня здатності патрулювати й контролювати територію держави, щоб протидіяти силі, яка цілком імовірно буде діяти під виглядом воєнізованих груп, частина яких інспірована Москвою», – сказав британський фахівець.

Українська влада за останню добу показала, що може діяти рішуче, звільнивши від сепаратистів низку адміністративних будівель. З Росії тим часом лунають заяви, які можна вважати фактичною підтримкою багатьох вимог сепаратистів.

Москва далі відмовляється від прямих переговорів з Києвом, хоча російський міністр закордонних справ Лавров у вівторок повідомив про готовність до чотиристоронньої зустрічі з українською й американською делегаціями, та представниками ЄС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG