Доступність посилання

ТОП новини

СБУ каже, що викрила агентурну мережу військової розвідки Росії


Служба безпеки України викрила і припинила незаконну діяльність агентурної мережі військової розвідки Російської Федерації, що здійснювала підготовку акцій із підриву обороноздатності України.

«Затримано жителя Херсона, колишнього військовослужбовця, який за завданням представника Розвідувального управління Чорноморського флоту Росії залучив групу українських громадян до збирання інформації військового характеру в Херсонській області», – йдеться в повідомленні прес-центру СБУ.

У відомстві наголосили, що «ще одним дорученням від іноземних кураторів була підготовка умов для здійснення на Херсонщині диверсійних акцій».

За інформацією прес-центру, група встановлювала місця базування і передислокації, ступінь бойової готовності, чисельність особового складу, види і кількість озброєння та військової техніки частин і з’єднань ЗС України.

«Окрема увага приділялася облаштованим у зв’язку із загостренням ситуації на південно-східних кордонах держави лініям оборони і замаскованої важкої військової техніки. Для отримання таких відомостей залучені до протиправної співпраці громадяни виїжджали автомобілями в райони Херсонської області, що межують із Кримом, де особисто спостерігали за змінами дислокації українських військових частин і переміщеннями військової техніки. Зібрані агентурою дані передавалися російському шпигунові з дотриманням вимог конспірації», – йдеться в повідомленні СБУ.

За оцінкою експертів, інформація, яку збирали і передавали іноземній стороні, містить відомості, що становлять державну таємницю, а її розголошення завдає шкоди обороноздатності України, кажуть в СБУ.

«У результаті вжитих контррозвідкою СБУ заходів резидента, який керував агентурною мережею, затримано. На підставі отриманих матеріалів розпочато кримінальне провадження за ознаками скоєння злочину, передбаченого статтею 111 Кримінального кодексу України «державна зрада», – інформує СБУ.

Українська спецслужба закликає громадян України «не втрачати пильність та інформувати компетентні органи у разі спроб залучення до проведення розвідувально-підривної діяльності».

Раніше сьогодні в СБУ повідомили про затримання російської шпигунки, а також жителя Херсонської області, який планував на чолі озброєної групи здійснити захоплення стратегічних об’єктів, зокрема Каховської ГЕС.
XS
SM
MD
LG