Доступність посилання

ТОП новини

УТР, «Перший Ukraіne» і БТБ об’єднають в один канал контрпропаганди?


Київ – У Раді національної безпеки і оборони обіцяють скоро представити нову Концепцію українського іномовлення за кордон. Водночас, поки що єдиного бачення його структури в експертів нема. Якою може бути українська «контрпропаганда»?

Ситуація в Україні вимагає контрдії російській пропаганді. І якщо на території України російські канали частково відключили, українцям за кордоном та іноземцям правдиву інформацію, зокрема про Крим, отримати важко. Для того, щоб протидіяти інформаційній війні, державі потрібне якісне іномовлення, каже генеральний директор НТКУ Зураб Аласанія.

«УТР (ДТРК «Всесвітня служба «Українське телебачення і радіомовлення» – ред.) нібито для того і є. Але база технічна там жахлива. А є ще БТБ («Банківське телебачення» – канал Національного банку України – ред.), який теж державний нібито. Кубів офіційно заявив, що він передає його на користь держави. Якщо можна буде ввести це технічне обладнання на УТР, реформувати УТР як такий і ввести туди нових людей, то я гадаю, що може вийти непоганий ресурс, який може робити щось», – сказав Аласанія.

«Я хотів би, щоб це було відокремлено від НТКУ. Я як журналіст вважаю, що контрпропаганди на національному каналі не може бути. А ось на іномовленні має бути. Інша справа, що я і Кабмін по-різному розуміємо це. Я думаю, що це має бути просто правда. Якщо ж державна політика буде йти таким чином, що там буде просто таке ж… я не можу сказати це слово – те, що робить Russіa Today? То я б не хотів, щоб це було в складі НТКУ», – додав гендиректор НТКУ.

Питання іномовлення, в першу чергу на російськомовному просторі СНД, поставлене на рівні РНБО, запевняє заступник секретаря ради Вікторія Сюмар. На своїй сторінці у Facebook вона написала: «Думаю, для цих безперечних українських державних інтересів могло б добре прислужитися корупційне «дітище» Арбузова – канал БТБ».

«Щодо подачі потужного радіосигналу і впровадження редакції російською мовою для того, щоб пояснювати позицію Києва в Криму – у нас є всі можливості для цього. Наразі українське радіомовлення в Криму здійснює «Українське радіо», яке покриває також частину Росії. Ми ці потужності будемо нарощувати. А телеканали там можна дивитися по супутнику. Україна нарощує також свою інформаційну присутність за кордоном, зокрема, завдяки мовленню російською мовою, каналу «Перший Ukraіne». І ця робота триватиме», – зауважила Вікторія Сюмар.

«Частку мовлення може становити і контрпропаганда» – Лігачова

Канал, який би почав працювати на базі УТР, БТБ і «Перший Ukraіne» – це цілком реально. Про це в коментарі Радіо Свобода сказала головний редактор «Телекритики» Наталія Лігачова. І треба реформувати і створювати його вже зараз, переконана вона.

«Можна за досить короткий час створити систему інформування і частку цього мовлення може становити і контрпропаганда. Треба нормальне державне фінансування, щоб це був дійсно якісний продукт. Для України найшвидше зараз створити іномовлення у рамках державного телебачення, а потім уже можливо трансформувати його в якийсь підрозділ суспільного телебачення», – вважає Лігачова.

У Сполученому британському королівстві іномовлення перебуває в структурі суспільного мовника – ВВС. А от «Голос Америки» фінансується суто державою. Однак на території США він взагалі не мовить. Яким буде українське іномовлення, РНБО обіцяє розповісти ще до кінця цього тижня.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG