Доступність посилання

ТОП новини

Путін пригрозив відмовою від імпорту з України


Київ – Президент Росії Володимир Путін порадив уряду підготуватися до ймовірного заміщення на російському ринку українських товарів. Про це він сказав під час наради, на якій обговорювалося майбутнє російсько-українських економічних відносин. Експерти не виключають, що за нинішніх політичних умов відмова Росії від імпорту з України можлива, і внаслідок цього українській економіці доведеться переорієнтовуватися. Тим часом у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі сподіваються, що вже цього року українських товарів побільшає на ринку ЄС.

Справно виконувати всі двосторонні контракти, але водночас – бути готовим «до будь-якого розвитку ситуації», зокрема – й імпортозаміщення, доручив урядові президент Росії Володимир Путін. Розпланувати те, які підприємства, у які терміни і на які гроші налагоджуватимуть власне виробництво, доручено міністерству промисловості.

«Наші партнери у Європі визнають легітимність нинішньої київської влади, але нічого не роблять для того, щоб підтримати Україну. Жодного долара, жодного євро. Російська влада не визнає її легітимність, але продовжує надавати економічну підтримку і субсидує економіку України сотнями мільйонів, мільярдами доларів донині. Ця ситуація, звісно, не може тривати безкінечно», – заявив Володимир Путін.
Володимир Путін
Володимир Путін

Торік Україна продала Росії товарів на понад 15 мільярдів доларів – обсяг трохи менший, ніж увесь минулорічний експорт у Європу. Провідні позиції у структурі українського експорту у Росію – продукція машино- і приладобудування, чорні метали і вироби з них, продовольство і продукція харчової промисловості, хімічна продукція і полімерні матеріали.
Російська влада не визнає легітимність влади України, але продовжує надавати економічну підтримку і субсидує економіку України
Володимир Путін

Водночас лише у квітні Росія не пустила на свою територію кілька багатотонних партій українського сала і консервів, а Россільгоспнагляд знову зупинив ввезення молочної продукції кількох українських підприємств через «невідповідність вимогам технічного регламенту».

Київ чекає на відкриття ринків ЄС

Економічний експерт Центру Разумкова Володимир Сіденко визнає, що можливе скорочення Росією імпорту з України буде болючим для останньої. Водночас він нагадує, що Москва подекуди використовує економічні важелі у політичній площині, тож про безризикову взаємну торгівлю найближчим часом не може бути й мови. За словами Володимира Сіденка, відмова Росії від імпорту з України може підштовхнути Київ до переорієнтації на інші ринки й – у глобальній перспективі – зміні пріоритетів у національній економіці.
Володимир Сіденко
Володимир Сіденко
Можливе скорочення Росією імпорту з України буде болючим для останньої
Володимир Сіденко

«Одна з основних проблем, де потрібне заміщення (з боку України – ред.), – це заміщення тих виробництв українських, які є надмірно енергоспоживаючими. Це насамперед галузі хімічної і, певною мірою, металургійної промисловості», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.

«Україна не має порівняльних переваг у розвитку енергомістких виробництв. Ми повинні переходити на інші технології. Це не означає, що ми повинні згортати ці галузі», – додав експерт.

У Міністерстві економічного розвитку цього тижня нагадали, що у травні Євросоюз має намір на півроку скасувати торговельне мито для українських товарів, що спростить доступ виробників на європейський ринок.
Павло Шеремета
Павло Шеремета

«Це відкриває нам великий потужний ринок, – заявив міністр Павло Шеремета. – Але «відкриває» – ще не означає «приносить нам цей ринок на тарілочці». Цей ринок ще треба схопити, там потрібно перемогти. Для цього потрібна дуже активна позиція підприємств, асоціацій підприємств, торгово-промислових палат».

Серед галузей, які можуть виграти від скасування Євросоюзом торговельних мит, експерт Центру Разумкова Володимир Сіденко називає зокрема аграрний сектор. Проблеми з переорієнтацією на інші ринки, на думку фахівця, можуть виникнути у машинобудівної галузі. Щоб помʼякшити ефект від труднощів, експерт радить урядові схвалити відповідні програми державної підтримки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG