Доступність посилання

ТОП новини

Путін перейшов до сталінської філософії виживання – Шевцова


Лілія Шевцова
Лілія Шевцова
Київ – Як уберегти Україну, а відтак – систему європейської безпеки – від агресії Кремля? Чи здатен Захід захистити демократичні цінності, а Україна – свою незалежність перед імовірним «перекроєнням» світу по-путінськи? Ці та інші питання у Києві нині обговорюватимуть учасники Київського безпекового форуму. Одна з його учасниць, провідний експерт московського центру «Карнегі» Лілія Шевцова розповіла Радіо Свобода, що, на її думку, відбувається у Росії і чи можна вберегтися від агресивної зовнішньої політики президента Путіна.

– Якщо говорити про загальну ситуацію у Росії, то можна встановити наступний діагноз: Путін Володимир Володимирович і політичний клас, який його підтримує, створили новий політичний режим. По суті, вони перейшли до нової філософії виживання – країни і режиму. Ця філософія виживання дуже схожа на ту, яку сповідував Йосип Сталін. Її ознаки – створення образу Росії як фортеці, яку оточують вороги, якій постійно загрожують внутрішні і зовнішні вороги. І це переносить Росію у 30-ті роки минулого століття.

– А яке місце відведено у цій філософії виживання путінського режиму Україні?

– Україна для Володимира Путіна і для Кремля стала своєрідним плацдармом, чи то лабораторією. Тут Путін намагається продемонструвати всю могутність так званої «нової Російської імперії». Водночас, Україна – це метод або ж засіб для демонстрації російському суспільству й усьому світові, як Путін і Москва можуть випалювати Майдан, нищити його – у розумі, у серці, у реальності. І це робиться не лише для того, щоб налякати українців, а щоб залякати росіян насамперед.
Україна для Путіна стала своєрідним плацдармом чи лабораторією

– Наразі український Майдан готується дати відсіч Путіну у разі потреби. Як Ви вважаєте, як українська громадськість може – і чи може – зупинити агресію Кремля?

– Я належу до опозиційних російських лібералів і не впевнена, чи маю право українцям давати якісь поради. Тим не менше, я ризикну, як фахівець з питань безпеки, наприклад, рекомендувати українцям бути тверезими. Українській громаді потрібна твереза оцінка ситуації, в якій перебуває Україна – у вельми складній ситуації, в якій їй доведеться жити не рік і не два, а невідомо скільки часу. Маю на увазі, що Україна живе поруч, кордон у кордон, з дуже небезпечною системою, котра має дуже небезпечну філософію виживання, як я казала вище. З системою цинічною, непередбачуваною, готовою щомиті знищувати українську державність.
Насправді Україна перебуває у вельми складній ситуації, в якій їй доведеться жити не рік і не два

– Чи має Україна союзників у боротьбі з цією системою?

– Для деескалації української кризи, як про це кажуть у США та у столицях Євросоюзу, саме Захід і є союзником України. Але наразі запропоновані заходом санкції проти російських чиновників і політиків недостатні. Так, вони болючі, але вони не сягають безпосередньо Володимира Путіна. Мені здається, що влада у Києві повинна, по-перше, вимагати дієвіших санкцій саме проти президента Росії Путіна і його найближчого оточення. По-друге, ви маєте вимагати від Заходу руйнування тих схем відмивання грошей, які використовують російські, українські, казахстанські олігархи на Заході.
Ви повинні провести президентські вибори 25 травня, як би Москва не намагалася цьому перешкодити


А по-третє, ви повинні провести президентські вибори 25 травня, як би Москва не намагалася цьому перешкодити. Вибори легалізують нову київську владу і дозволять політикам і громадськості України говорити на повний голос. І, нарешті, треба на користь Києва використати заплановані на наступний тиждень переговори у форматі «Росія – ЄС – США – Україна». Україна має відстояти свої інтереси, інтереси своїх громадян і не погоджуватись, наприклад, на нав’язувану Москвою федералізацію. Тобто, коротко кажучи, вам справді потрібні тверезий розум, розрахунок і створення власної філософії виживання і розвитку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG