Доступність посилання

ТОП новини

ЮНЕСКО допоможе Україні зберегти «Херсонес Таврійський»


Київ – ЮНЕСКО має намір виступити посередником між Україною і Росією у справі захисту пам’яток на території «Херсонеса Таврійського». Після анексії Криму Росією до заповідника, внесеного до списку світової спадщини, не допускають співробітників Міністерства культури України. У відомстві побоюються, що частину пам’яток російська сторона може просто вивезти з Криму.

Посередником між Україною та Росією задля збереження пам’яток «Херсонесу Таврійського» пообіцяла стати генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова. З цією метою вона приїде в Україну 22-23 квітня, повідомив міністр культури Євген Нищук. Якщо не вдасться домовитись дипломатично, ЮНЕСКО, за його словами, сприятиме захисту Херсонеса в судовому порядку.

«Ми говоримо про недопущення втрати чи руйнування цілого комплексу. Окрім рухомих цінностей, музейних експонатів йдеться ще й про саму територію заповідника. Конвенція передбачає, що культурна спадщина, не зважаючи на те, на території якої держави вона знаходиться, є світовою спадщиною. І для його охорони все міжнародне співтовариство зобовʼязане співпрацювати», – сказав Євген Нищук.
Євген Нищук
Євген Нищук

«Херсонес Таврійський» входить до переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО з червня 2013 року. Він став сьомою такою памʼяткою на території України і єдиним обʼєктом у Криму. Таким чином, ЮНЕСКО зобов’язалось підтримувати і захищати культурний комплекс спільно з українською стороною.

Мінкульт до заповідника доступу не має


На думку спеціаліста з міжнародного права Віталія Власюка, Україні варто на всіх рівнях сприяти діяльності ЮНЕСКО в якості посередника. Така поведінка, ймовірно, розширила б географію союзників України у справі захисту її пам’яток у Криму.

«Ми постараємося допомогти, тому що це в наших інтересах, це наша репутація на міжнародній арені. Ми не можемо бути впевнені, як Росія зараз себе поведе в ЮНЕСКО, чи що може бути у випадку порушень зобовʼязань перед ЮНЕСКО. Пам’ятаєте, як було зі спостерігачами від ОБСЄ? Їх просто не пустили. І що? І нічого!» – заявив експерт.
Ми не можемо бути впевнені, як Росія зараз себе поведе в ЮНЕСКО. Пам'ятаєте, як було зі спостерігачами від ОБСЄ? Їх просто не пустили. І що? І нічого!
Віталій Власюк

Із ознайомчим візитом Херсонес уже відвідав міністр культури Росії Володимир Мединський. Про те, що «Херсонес Таврійський» має отримати від Москви федеральний статус, заявив генеральний директор заповідника Леонід Жунько. Але міністерство культури України наполягає: Херсонес додали до переліку ЮНЕСКО як український об’єкт, тож статус заповідника має бути незмінним. У коментарі Радіо Свобода Євген Нищук наголошує: зараз необхідно запобігти розкраданню раритетних пам’яток.

«У даному випадку там порушена комунікація. У тій чи іншій мірі ми намагаємося через приватних людей дізнаватися, чи не втрачаємо ми? Наразі не підтверджуються факти вивозу», – розповів міністр.

2012 року на рівні з Херсонесом до переліку Всесвітньої спадщини Київ пропонував включити і Бахчисарайський палац. Євген Нищук припускає, що тепер цим питання захоче зайнятися Росія. За словами міністра, Україна буде наполягати на юридичній участі у вирішенні цього питання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG