Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ покарала Росію за дії проти України


Озброєні проросійські бойовики в приміщенні СБУ в Луганську, 10 квітня 2014 року
Озброєні проросійські бойовики в приміщенні СБУ в Луганську, 10 квітня 2014 року
Москва – Російська делегація достроково залишає сесію ПАРЄ. Це пов’язано з тим, що у четвер Росію в Парламентській асамблеї Ради Європи позбавили права голосу і можливості брати участь у керівних органах цієї структури до кінця року. Приводом для такої резолюції стали дії Росії в Україні.

Російська делегація терміново покидає весняну сесію ПАРЄ, однак
Москва не буде поспішати з рішенням про вихід з цієї європейської організації. Про це заявив керівник російської делегації Олексій Пушков. При цьому він додав, що рішення про майбутню взаємодію з Асамблеєю у Москві ухвалять у найближчі тижні. Пушков також звинуватив ПАРЄ у зраді принципів верховенства права, прав людини і закону.

Спеціальний кореспондент Радіо Свобода у Страсбурзі Леонід Велехов, зауважує, що навіть у 2000 році, коли Росію позбавили права голосу за порушення прав людини в Чечні, на її адресу не звучала настільки жорстка критика, як тепер.
Звучали слова, що після анексії Криму Росія становить небезпеку для всієї Європи
Леонід Велехов

«Звучали слова, що після анексії Криму Росія становить небезпеку для всієї Європи. За багато років висвітлення діяльності ПАРЄ я ніколи не чув, щоб у таких висловах говорили про будь-кого з членів Ради Європи. У тому числі і про саму Росію, коли її у 2000-му під час Другої чеченської війни критикували з усіх боків. Але вчорашній день залишився позаду і сьогодні для самої ПАРЄ день не слів, а дій», – зазначив Велехов.

Символічне рішення, умовні санкції – Боровий

Асамблея вирішила підтвердити повноваження російської
делегації, але при цьому зупинити її право голосувати до кінця цього року. Представники Росії не зможуть також працювати у керівних структурах Асамблеї і брати участь у спостереженні за виборами. За такий варіант резолюції проголосували 145 членів ПАРЄ, 21 були проти і 22 утрималися.

У минулому відомий російський політик і депутат Держдуми Костянтин Боровий називає нинішнє рішення ПАРЄ символічним, а санкції проти Росії, досить умовними. Але, на думку Борового, це попередження всім гілкам російської влади.
Парламентарії різних країн виявилися єдині в оцінці того, що сталося між Україною і Росією
Костянтин Боровий

«Важливо, що парламентарії різних країн виявилися єдині в оцінці того, що сталося між Україною і Росією, і того, що сталося з Кримом. З цього випливають такі ж чіткі орієнтири для всіх гілок виконавчої влади», – прокоментував рішення ПАРЄ Боровий.

Поки ніхто не береться прогнозувати, хто виявиться твердішим у своїх намірах – Росія в небажанні віддавати Крим чи європейські парламентарії з обіцянкою посилити санкції. Попереднє позбавлення права голосу російської делегації в ПАРЄ протривало близько шести місяців, до початку 2001 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG