Доступність посилання

ТОП новини

Після окупації Криму Москва втратила Київ (огляд преси)


Київ – Після окупації Криму в Кремля немає надії на прихід до влади в Києві політиків тією чи іншою мірою згодних на тісну співпрацю з Росією. Тепер, як переконує газета «День», західний вектор у київській політиці є визначальним. Більше того, військовий тиск, концентрація військ на кордоні, підтримка сепаратистів на Сході лише підсилюють бажання відійти від Росії на максимально можливу відстань у політичному сенсі. Розуміючи, що Україна на найближчу перспективу втрачена, в Москві намагаються під виглядом федералізації нав’язати конфедеративні відносини південно-східних регіонів з центральною владою. У Білокам’яній федералізацію розуміють таким чином, що регіони мають бути самостійними не лише в податкових, гуманітарних питаннях й т.д., а й у політичних зв’язках. Саме це мають на увазі в Москві, коли просторікувато міркують про так звану федералізацію. Докладніше про це йдеться в статті «Навіщо Росії федералізація та позаблоковий статус України?».

Щоб гарантувати національну безпеку України, новообраний президент має зробити її учасником договору про колективну безпеку з усіма чи принаймні деякими членами НАТО, наголошує «Український тиждень». Нині чимало українських топ-політиків наполягають на тому, що Україна не збирається відмовлятися від позаблокового статусу, а отже, має намір самостійно захищати себе за допомогою власних Збройних сил. Утім, як зауважує тижневик, події останніх місяців не залишили сумніву, що довгостроковим стратегічним ворогом Києва, з боку якого й виходитиме перманентна загроза національній безпеці та територіальній цілісності, і далі буде Москва. Її політична еліта перестала приховувати, що не визнає права на існування ані окремого українського народу, ані відповідно його держави. Зважаючи, що нині українське військо за чисельністю особового складу поступається російському ушестеро, а за видатками на оборону в 36 разів, протистояти сам на сам Україні проти російського агресора доволі складно. Стаття називається – «Вийняти голову з піску».

Виборча президентська кампанія в самому розпалі: кандидати проводять прес-конференції, зустрічаються з виборцями і роздають обіцянки направо і наліво. Газета «Сегодня» проаналізувала передвиборчі програми 23 кандидатів і з'ясувала, які реформи збираються проводити політики у разі обрання їх на посаду президента. Як з'ясувалося, найчастіше кандидати на президента обіцяють провести децентралізацію влади, модернізувати армію і боротися з корупцією. Крім того, політики хочуть і далі підтримувати малий і середній бізнес, зайнятися кадровою чисткою МВС і проводити пенсійну реформу. Докладніше про це йдеться в статті «Потенційні президенти найчастіше говорять про владу, армію і корупцію».

Російські ЗМІ активно ведуть пропаганду проти України, випускаючи в ефір сфабриковані сюжети і друкуючи цинічні статті, стверджує газета «Факти». Видання пише, що російське телебачення зробило директора миколаївського зоопарку таємним ідеологом «продажного» Євромайдану, а секретаря Спілки журналістів України – інструктором штурмових груп і диверсійних загонів. Генеральний продюсер миколаївського телеканалу Гліб Головченко, чиє обличчя використовували у відверто брехливому телесюжеті, має намір захищати свою честь у суді. «Хтось же повинен провчити російських фальсифікаторів», – вважає журналіст.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG