Доступність посилання

ТОП новини

Який паспорт краще мати в Криму?


Київ – Україна відмовляється визнавати кримчан іноземцями: вийти з українського громадянства, перебуваючи в Криму – неможливо, зазначають у Державній міграційній службі. Кримчанам спрощують процедури видачі й оновлення українських паспортів, а переселенцям дозволяють отримати реєстрацію у пансіонатах і дитячих таборах, де ті тимчасово мешкають. Водночас правозахисники зазначають, що на окупованій території фактично не діють українські органи влади, тому російські чиновники лякають людей, які не хочуть їхнього паспорта, втратою майна і нерухомості.

Відновити втрачений український паспорт, вклеїти фото або скористатися іншими послугами Міграційної служби кримчани зможуть у будь-якому регіоні України, вони залишаються українськими громадянами, зауважує виконувач обов’язків директора департаменту паспортної роботи та громадянства Алла Чередніченко. За її словами, вийти з українського громадянства можна, тільки якщо президент підпише відповідний указ, а сама людина залишить територію України. Натомість, щоб зберегти українське законодавство, жодних заяв не потрібно, наголошує чиновниця.

«Відсутня процедура виходу з громадянства України на території України. Оскільки Автономна республіка Крим і місто Севастополь є невід’ємною частиною нашої держави, вихід із громадянства України на цій території не оформлюється, – пояснює Алла Чередніченко. – Тому щоб вийти з українського громадянства, потрібно оформити так званий виїзд на постійне місце проживання за кордон. І тільки там, звернувшись до дипломатичних представництв України за кордоном, подати заяву на ім’я президента про вихід».
Відсутня процедура виходу з громадянства України на території України
Алла Чередніченко

Переселенцям із Криму спрощують також реєстрацію на новому місці: вони не мусять «виписуватись» на півострові, їм досить звернутися до територіального підрозділу за місцем майбутньої реєстрації тут, на материку, додає Чередніченко. За її словами, зареєструватись можна навіть якщо кримчани тимчасово живуть у санаторії чи дитячому таборі – за розпорядженням місцевої адміністрації.
Який паспорт краще мати у Криму?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Кримчани бояться, що Україна їх не захистить на окупованій території – правозахисниця

Питання, чи оформлювати російський паспорт, наразі турбує багатьох мешканців півострова, зауважує очільниця кримського правозахисного центру «Дія» Олександра Дворецька. Але ті з кримчан, які свідомо вирішать оформити російське громадянство, повинні знати, що це ускладнить їм виїзд за кордон і унеможливить навчання в українських вишах на бюджетній основі, наголошує вона. За словами правозахисниці, набуваючи російського громадянства, людина повністю підпорядковується російському законодавству: менша виплата на народження дитини, російське оподаткування, служба в армії на території Російської Федерації, звуження права на свободу зібрань, вираження поглядів.
Це – окупована територія, і дія там українських органів контролю просто унеможливлена
Олександра Дворецька

Водночас, зазначає Дворецька, люди бояться, що в разі чого, Україна не зможе їх захистити в Криму.

«Це – окупована територія, і дія там українських органів контролю просто унеможливлена, вона не відбувається, і це дає підстави РФ лякати людей: якщо ви не візьмете паспорт, ви можете позбавитись права на майно, особливо це стосується права на землю, чи то якщо ви не візьмете російський паспорт, то ви стаєте іноземцями, і не можете перебувати на території Росії більш, ніж 90 днів», – говорить вона.

Тим часом, у Меджлісі пропонують народним депутатам України надати право на подвійне громадянство мешканцям Криму, тоді як депутати Верховної Ради зареєстрували законопроект про кримінальну відповідальність за подвійне громадянство.
ДМС відмовляється визнавати кримчан іноземцями
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG