Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів виступила за унітарність України


На Донеччині досі неспокійно. У середу в регіоні озброєні особи із триколорами захопили кілька одиниць української військової бронетехніки. Крім цього, озброєні люди захопили Донецьку міську раду. Увага мешканців цього дня була прикута і до надзвичайного з’їзду депутатів від Партії регіонів Донеччини.

Основний висновок із зустрічі регіоналів такий: вони частково підтримують мітингарів. Точніше, основних їхніх вимог регіонали, так би мовити, не помітили, тому й не включили до своєї резолюції. Акцент вони зробили не на відокремленні чи федералізації, а на статусі російської мови (це питання, що викликає у мешканців найменше протиріч). Голова обласної організації партії Микола Левченко порівняв відокремлення від України зі стрибком із 10-го поверху.

У резолюції партійці наголосили, що прагнуть децентралізації влади в унітарній Україні.

«Ми ставимо питання про внесення змін у Конституцію України, де раз і назавжди за російською мовою буде закріплений статус другої державної, всенародні вибори голів обласних та районних рад, формування виконкомів обласних і районних рад, автономна бюджетна політика в рамках унітарної країни», – оголосив текст Микола Левченко.

Крім цього, регіонали закликали людей скласти зброю і залишити захоплені адміністративні будівлі. Про сепаратистів, а тим більше терористів, на з’їзді не говорили, і багато разів просили центральну владу не застосовувати зброю для стабілізації ситуації.

Переговори без успіху

Переговори наразі ні до чого не призводять, мітингарів не приваблюють обіцянки амністії та конституційні зміни.

У середу в Донецьку люди зі зброєю і нашивками «Оплот» увійшли до міської ради і сказали, що захищатимуть її. За словами чиновників, вони не заважають роботі установи, проте техніку, скоріш за все, з будівлі евакуюють. Цього ж дня також заблокували міську раду в Єнакієвому.

Окрім цього, і це підтвердили в Міністерстві оборони, у Краматорську проросійські озброєні особи захопили кілька одиниць бронетехніки Збройних сил України. Цю техніку вони під російськими прапорами відправили до Слов’янська, наразі вона знаходиться там. Є навіть версія, яку розповсюджують ЗМІ, але яка не підтвердилась, що це українські військові, які таким чином проникли в тил ворога. Як повідомляють місцеві жителі, цю техніку люди зі зброєю не застосовують.

А у Краматорську вирвались із оточення 4 бойових машини українського десанту. Вони поїхали в бік краматорського аеродрому, проте через переслідування їм довелось відкрити попереджувальний вогонь. При цьому, ще 16 машин залишаються заблокованими місцевими жителями.

Українські патріоти Донеччини просили представників Партії регіонів врахувати і їх побажання у резолюції, проте їм ніхто не надав слова і не згадав про таке звернення. Тож, зараз патріотична діяльність відбувається у прихованому вигляді, донеччани роздають антисепаратистські листівки та вступають добровольцями у відповідні загони. До слова, добровольців виявилось втричі більше, ніж планувалось набрати. А завтра у центрі міста планують проведення багатотисячного мітингу за єдність України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG