Доступність посилання

ТОП новини

Україні треба показати силу (огляд преси)


Київ – Інформаційна війна Росії проти України посилюється з кожним днем. Розібратися, де об’єктивна новина, а де відверта брехня, не так вже й легко, констатує газета «День». Російська пропаганда стала агресивніша, ніж за часів Холодної війни. Тим часом, як переконує експерт видання, антитерористична операція на Сході дає певні позитивні результати. Там уже локалізовані джерела фінансування сепаратистів. Проводиться «розчленування» протестного руху. Якби проти України працювали лише диверсанти і терористи, було б простіше розв’язати цю проблему, пише газета. Але зважаючи на те, що вони як «живий щит» за певною технологією використовують десь за гроші, а десь провокуючи, цивільних людей, здійснення операції ускладнюється.

Подолання кризи на Сході України цілком залежить від успіху військової операції. Країні треба показати силу, переконаний експерт «Газети по-українськи». Він також погоджується з тим, що ситуацію ускладнює мирне населення, за яким ховаються бойовики. Однак йти на можливість федералізації не можна, переконаний політолог. Бо навіть якщо б Україна погодилася на це – будуть інші вимоги Путіна.

Всі федерації виникали як продукт об’єднавчого процесу, констатує інший експерт «Газети по-українськи». В Україні ж зараз розглядається федеративний процес як демонтаж цілого. Це дивно. Адже унітарна країна максимально консолідована. Це те, що зараз потрібно Україні, а не федерація. Експерт вважає, що склеювати країну можна через самоврядування. Це останній форпост легітимного представництва громадян, який ще може спрацювати. Якби зараз на основі кількох впливових громадських організацій, таких як – Асоціація мерів міст, Асоціація депутатів міських і селищних рад – ініціювати з’їзд місцевого самоврядування, це був би потужний сигнал і на Захід, і на Схід про те, що в Україні є механізм відтворення цілісності.

Українські судді можуть спати спокійно. Гучно розрекламований закон про їх люстрацію, тобто «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», насправді виявився таким собі легким переляком для людей у мантіях, стверджує газета «Україна молода». Навіть більше – відвертою демонстрацією того самого вибіркового правосуддя вже стосовно самих суддів. І нарешті – новий закон є суто політичним, а не юридично виваженим документом, на який так сподівалося суспільство. Про це стверджується в публікації – «Судді відбулися переляком?».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG