Доступність посилання

ТОП новини

Путін назвав південно-східну Україну «Новоросією» і вимагає забезпечити права росіян


Володимир Путін
Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін назвав південно-східну Україну «Новоросією» і вимагає забезпечити права росіян у цих регіонах.

Під час «прямої лінії» з росіянами Путін заявив, що компроміс має бути знайдений не між третіми гравцям, а між різними політичними силами усередині самої України. «Це ключове питання, з боку ми можемо це підтримувати і супроводжувати. Що стосується того, що спочатку – референдум за Конституцією і потім вибори, або спочатку потрібно стабілізувати ситуацію за допомогою виборів, а потім провести референдум», – сказав Путін.

«Питання навіть не в цьому, питання в тому, щоб забезпечити законні права й інтереси російських і російськомовних громадян південного сходу України. Нагадаю, користуючись термінологією царських часів – це «Новоросія», і цей Харків, Луганськ, Донецьк, Херсон, Миколаїв, Одеса не входили до складу України в царські часи. Це все території, які були передані в Україну у 20-ті роки радянським урядом. Навіщо вони це зробили, Бог їх знає», – заявив він.

За словами Путіна, території стали частиною України, а народ там залишився.

«Так, вони громадяни України, але вони повинні бути рівноправними громадянами своєї країни», – сказав він.

За його словами, не важливо, що буде спочатку – референдум з децентралізації або федералізації, а потім – вибори президента України.

«Питання в гарантіях. Нам потрібно спонукати їх до того, щоб було знайдено вирішення питання, де гарантії? І жителі сходу і півдня України теж запитають і нас, і сьогоднішніх правителів в Києві: добре, будуть вибори 25 (травня), ви хочете, щоб ми їх визнали, завтра ви забудете і пришлете до нас до Донецька, Луганська, Харкова чергового олігарха», – сказав Путін і додав, що на це треба знайти відповідь.
XS
SM
MD
LG