Доступність посилання

ТОП новини

У Маріуполі військові правомірно застосували зброю – ГПУ


У Маріуполі загинуло троє бойовиків, 13 поранені
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00
Генеральна прокуратура України заявляє, що застосування зброї українськими військовослужбовцями в Маріуполі на Донеччині було правомірним.

«Військовослужбовці Національної гвардії України, які під час відбиття штурму військової частини у Маріуполі Донецької області застосували проти терористів штатну стрілецьку зброю, діяли правомірно, використовуючи надані законодавством права», – повідомляє прес-служба Генпрокуратури з посиланням на головне управління з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері ГПУ

У повідомленні наголошується, що у зв’язку з подіями 16-17 квітня біля зазначеної військової частини управління СБУ в Донецькій області внесло в Єдиний реєстр досудових розслідувань відомості з попередньою кваліфікацією «терористичний акт», а органи міліції Маріуполя – за «масові заворушення».

За уточненими даними, під час операції із відбиття штурму 16 нападників були поранені, двоє з них померли під час надання їм медичної допомоги. Згідно з попередніми даними медиків, майже всі нападники перебували в стані алкогольного сп’яніння, кажуть у прокуратурі.

На місці події затримали 64 нападників, їхні особи встановлюють. Повідомляється, що співробітники міліції і військовослужбовці під час операції не постраждали.

«Генеральна прокуратура України вотре звертає увагу громадян на те, що військовослужбовці під час виконання службових обов’язків мають право застосовувати заходи фізичного впливу та зброю в порядку, відповідно до положень військових статутів», – йдеться в повідомленні відомства.

Зокрема, пояснили в Генпрокуратурі, згідно із законодавством таке право передбачається в разі застосування зброї проти військовослужбовців або загрози такого застосування, а також інших дій, які можуть призвести до завдання значної матеріальної шкоди військовим об’єктам.

Ввечері 16 квітня близько 300 агресивно налаштованих озброєних осіб спробували увірватися на територію військової частини в Маріуполі частини і захопити арсенал зброї, який там зберігався. У відповідь на атаку військовослужбовці спільно з працівниками МВС виконали операцію із локалізації і роззброєння нападників.
XS
SM
MD
LG