Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни, на відміну від європейців, звикли страждати – екс-міністр оборони Чехії


Східноєвропейські сусіди України найгостріше відчувають її проблеми у протистоянні з Росією і загрози власній безпеці. Міністр оборони Польщі Томаш Сімоняк заявив, що НАТО має спрямувати війська до Східної Європи та ігнорувати будь-які заперечення Росії щодо цього, бо Росія далі становить небезпеку для європейців. А директор празького Центру трансатлантичних відносин і колишній міністр оборони Чехії Александр Вондра говорить, що східні європейці мають особливий інтерес у тому, щоб Україна зуміла себе захистити. В інтерв’ю Радіо Свобода він зазначив, що не особливо вірить у дієвість європейських санкцій, і чим швидше українці почнуть захищатися, тим буде краще для них.

– Тут є таке подвійне правило: по-перше, чим ближче є країна до Росії, тим більше має з нею сумного історичного досвіду, а друге правило – чим ближче ця країна до України, тим має більшу зацікавленість у тому, щоб Україна подолала цей складний момент своєї історії та захистила свої право на існування власної держави. І поляки, і чехи, і громадяни Балтійських країн усвідомлюють та відчувають краще, ніж інші – португальці чи ірландці. Це логічно.

Як група ми виступаємо в усіх важливих міжнародних організаціях, як ЄС, ООН, Міжнародний валютний фонд, всюди ми намагаємося відстоювати інтереси України. Ми не є супердержави, і не можемо відтиснути Росію до відповідних меж, для цього потрібна участь сильніших країн.

– Ваші польські колеги говорять, що нарешті в Європі інші країни, більш віддалені від Росії, усвідомили те, про що ви намагалися їм пояснити всі ці роки, що Росія з її неоімперіалістичними амбіціями становить небезпеку для всієї Європи. Але чи буде знайдено спільний рецепт для вирішення цієї проблеми?
Ми допомагаємо, чим можемо. Хочемо відкрити свій ринок для ваших товарів

– Це непросто. Тому що, коли я слухаю міністра закордонних справ Італії, то я бачу, що вона це сприймає з іншим відчуттям терміновості, ніж польський колега. Ми допомагаємо, чим можемо, простягнули руку, коли вашим пораненим з Майдану було потрібне лікування. Ми хочемо відкрити свій ринок для ваших товарів. Але, як ви впораєтеся зі своїм головним завданням у себе вдома, залежить від вас.

– Російські політики сподіваються на те, що за якийсь час Європа погодиться з анексією Криму, скасує санкції і її стосунки з Росією повернуться до попереднього стану. Наскільки великий є ризик, що європейці дозволять Росії перекроювати кордони Східної Європи?
У Європі дуже важко домовитися про запровадження якихось санкцій, які б дійсно були болючими

– Цей ризик існує. Ті санкції, які є з боку Європейського союзу, на мій погляд, дуже символічні. Не думаю, що Дмитро Рогозін буде сильно страждати, що він тепер не може поїхати на Французьку Рив’єру. Він тепер може поїхати в Крим. Не думаю, що росіянам ці санкції дуже докучають.

У Європі взагалі дуже важко домовитися про запровадження якихось санкцій, які б дійсно були болючими. Неможливо запровадити санкції таким чином, щоб не постраждала також своя економіка. А проблема Європи в тому, що вона відвикла страждати. Росіянин витерпить набагато більше, ніж середній європеєць. На жаль, це так.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG