Доступність посилання

ТОП новини

Влада України почала реалізацію женевських домовленостей – МЗС


Український міністр закордонних справ Андрій Дещиця під час виступу в Женеві 17 квітня
Український міністр закордонних справ Андрій Дещиця під час виступу в Женеві 17 квітня

Уряд України здійснює першочергові кроки з метою деескалації ситуації у східних областях України та реалізації домовленостей за результатами чотиристоронньої зустрічі керівників зовнішньополітичних відомств України, РФ, США та ЄС, яка відбулася 17 квітня в Женеві, повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Передусім, зазначають у МЗС, зупинено активну фазу проведення антитерористичної операції, головним завданням якої є гарантування периметра безпеки від збройних сепаратистів і вжиття заходів щодо уникнення жертв серед цивільного населення.

Також Кабмін на позачерговому засіданні 17 квітня ухвалив розпорядження «Про організацію проведення обговорення положень змін до Конституції України щодо децентралізації державної влади».

Ще раніше, нагадують у зовнішньополітичному відомстві, а саме 1 квітня Кабмін України затвердив Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, основною ідеєю якої є децентралізація влади в країні, суттєве розширення повноважень територіальних громад, зміна системи управління на обласному та районному рівнях.

Крім цього, уряд України підготував проект закону про амністію учасників масових заворушень у східних областях, що поширюватиметься на тих протестувальників, які складуть зброю і звільнять захоплені адміністративні будівлі, крім тих осіб, які підозрюються у вчиненні тяжких злочинів.

У МЗС зазначили, що Міністерство внутрішніх справ і Служба безпеки України продовжать реалізацію активної кампанії з вилучення нелегальної зброї у населення.

«Україна закликає сторони женевських домовленостей докласти максимальних зусиль для деескалації ситуації на Сході України, де сьогодні спостерігається високий рівень загрози життю і безпеці громадян», – заявляють у зовнішньополітичному відомстві.

XS
SM
MD
LG