Доступність посилання

ТОП новини

Путін прагне знищити незалежну Україну – Турчинов


Президент Росії Володимир Путін боїться Україну і хоче знищити її як незалежну державу, заявив голова Верховної Ради, виконувач обов’язків президента України Олександр Турчинов в оприлюдненому в неділю телеінтерв’ю.

«Путін дуже боїться Україну, тому що Україна – це приклад для багатьох пострадянських держав, що люди самі можуть визначати, яка влада йому подобається, а яка не подобається. У нас люди самі змогли змінити владу й усунути від бюджетних годівниць правителів, які прокралися. Такий приклад дуже страшний для Путіна», – сказав Турчинов в інтерв’ю програмі «Події тижня» на телеканалі «Україна».

«Тому його (Путіна) завдання – не просто захопити частину території України. Його завдання – дестабілізувати повністю ситуацію у країні. Спроба дестабілізувати становище на Сході країни, в першу чергу в Донецькій області – це удар по всій Україні, це удар не тільки по Донбасу. І знищити незалежну Україну – саме таке завдання переслідує режим Путіна», – сказав Турчинов.

Відео: turchynov

Він також заявив, що переговори в Женеві не дали відповідей на багато животрепетних питань, зокрема, на питання про окупацію Росією Криму чи про провокації, що відбуваються на Сході України. «Але будь-які переговори – це краще, ніж будь-яка війна», – заявив він.

За словами Турчинова, перший крок у таких переговорах усе ж зроблений: Росія була змушена визнати незаконність захоплень приміщень, незаконність дій озброєних терористів на Сході України. «Наскільки щирі ці заяви, покаже час», – додав він.

Крім того, сказав політик, для того, щоб розширити самостійність регіонів, провести реформу місцевого самоврядування, не потрібно захоплювати місцеві адміністрації.

«Ми самі в цьому зацікавлені. Нам потрібна сильна країна, а сильна країна не може існувати без сильних самодостатніх регіонів. Ми зацікавлені, щоб розширилися повноваження регіонів, щоб ці повноваження забезпечувалися реальними бюджетними фінансами. Ми зацікавлені, щоб не з Києва призначали керівників, яких не сприймають люди, а щоб вони самі могли їх обирати. Зокрема, ми за те, щоб замість адміністрацій, які призначаються з центру, були виконавчі комітети, які б формувалися самими місцевими радами», – заявив Турчинов.

Це може статися досить скоро, сказав він, але для цього необхідні і зміни до Конституції, які вимагають голосування принаймні на двох сесіях парламенту. Тому, сказав він, якщо говорити про повний обсяг реформ, то це можливо вже до жовтня цього року.

Але вже сьогодні, поки змін до Конституції ще немає, сказав Олександр Турчинов, можна говорити про те, що він підтримує призначення голів місцевих адміністрацій, яких запропонують самі мешканці регіонів.
XS
SM
MD
LG