Доступність посилання

ТОП новини

Керрі і Лавров закликають одне одного вплинути на виконання Женевської заяви


(архівне фото)
(архівне фото)
Голови зовнішньополітичних відомств США і Росії Джон Керрі і Сергій Лавров у телефонній розмові в понеділок закликали одне одного вплинути на виконання в Україні Женевської заяви, повідомили в обох відомствах.

Державний секретар США, як поінформувала речниця Держдепартаменту Джен Сакі, закликав Росію піти на конкретні кроки, щоб домогтися втілення Женевської домовленості, серед того публічно закликати сепаратистів в Україні звільнити незаконно захоплені будівлі і влаштовані ними контрольно-пропускні пункти, погодитися на амністію і вирішувати своє невдоволення владою політичним шляхом.

Крім того, повідомила речниця, Керрі закликав Лаврова призначити від Росії чільного дипломата до складу місії Організації з безпеки і співпраці в Європі, щоб, за її словами, «дати сепаратистам чітко знати, що Росія підтримує домовленість і прагне деескалації».

Вона наголосила при цьому, що недавні заяви Росії, які ставлять під сумнів відданість України Женевським домовленостям, не відповідають дійсності. Сакі навела приклади виконання Києвом цих умов і закликала Москву засвідчити такий же рівень відданості цим домовленостям.

Водночас, за версією МЗС Росії, Лавров теж говорив про «провокації бойовиків-екстремістів» на Південному Сході України, але мав під цим на увазі не дії проросійських сепаратистів, які діють, на думку оглядачів, за підтримки і під керуванням спецслужб Росії – він знову твердив про нібито «насильницькі дії «Правого сектору» та інших ультранаціоналістів. За твердженнями чільного російського дипломата, саме «нездатність і небажання київської влади» покласти край таким діям, а також «припинити арешти і звільнити з-під варти активістів руху протесту в південно-східних регіонах» нібито й ставить під загрозу виконання умов Женевської заяви.

Тому, заявили в Москві, Лавров закликав Керрі «вплинути на Київ, не дати гарячим головам там спровокувати кровопролитний конфлікт, спонукати нинішнє українське керівництво ретельно виконувати взяті зобов’язання».

Раніше в понеділок Лавров уже звинувачував Україну в «невиконанні» Женевських домовленостей і заявляв, що на Сході України лунає все більше закликів до Росії про «порятунок».

Росія від часу підписання домовленостей минулого тижня щоразу стверджує про невиконання їх із боку Києва і не згадує про те, що сама ніяким чином не змушує проросійських сепаратистів в Україні, які перебувають під її впливом чи й керівництвом, скласти зброю і звільнити незаконно зайняті приміщення.
XS
SM
MD
LG