Доступність посилання

ТОП новини

Росія ще може обрати мир – лідери країн Заходу


Росія все ще може обрати мирне врегулювання кризи навколо України шляхом реалізації Женевської угоди. Такої думки дійшли лідери країн Заходу під час телефонного спілкування з президентом США Бараком Обамою, інформує Білий дім.

Американський лідер спілкувався з президентом Франції Франсуа Олландом, канцлером Німеччини Анґелою Меркель, прем’єр-міністрами Великої Британії Дейвідом Камероном та Італії Маттео Ренці.

Лідери країн Заходу відзначили кроки України для реалізації передбачених 17 квітня у Женевській заяві домовленостей. Серед таких кроків – амністія для тих, хто мирно залишить захоплені на сході України будівлі, підтримка роботи місії ОБСЄ, визнання зобов’язань щодо конституційної реформи та децентралізації.

Росія не пішла на зустрічні кроки, вважають Обама, Олланд, Меркель, Камерон і Ренці. Москва публічно не підтримала Женевську угоду, не закликала озброєні групи бойовиків скласти зброю і залишити зайняті будівлі. Росія натомість далі нагнітає обстановку – через усе загрозливіші риторику і військові навчання на кордоні України.

Президент США повідомив партнерам про готовність Сполучених Штатів запровадити адресні санкції у відповідь на останні дії Росії. Лідери країн Заходу домовилися тісно співпрацювати в рамках Групи семи і Євросоюзу та координувати додаткові кроки щодо можливих санкцій.
XS
SM
MD
LG