Доступність посилання

ТОП новини

Нові здобуття федералістів на Донеччині: заручники і обласний телеканал


Один з представників місії ОБСЄ покидає мерію Слов'янська, 27 квітня 2014 року
Один з представників місії ОБСЄ покидає мерію Слов'янська, 27 квітня 2014 року
Донецьк Вихідні на Донеччині не минули спокійно, основною ознакою цих днів стали заручники, і, якщо раніше йшлося лише про журналістів, то тепер у бойовиків у Слов'янську та Горлівці знаходяться представники місії ОБСЄ, українські військові із супроводу місії, а також троє співробітників спецпідрозділу «Альфа». У Донецьку в неділю мітингарі без єдиного пострілу зайшли в обласну державну телерадіокомпанію.

Станом на ранок понеділка, підприємства й установи, життєвоважливі для області, а також військові об'єкти, знаходяться під контролем влади та військових. Вночі на Донеччині було більш-менш спокійно, лише жителі Арметівська говорили про стрілянину біля резервної танкової частини, але там немає військової техніки, її завчасно вивезли, тож ситуація ні у що суттєве вилитись не могла. За словами мешканців навколишніх будинків, подібні випадки стрілянини в останні дні почастішали.

На Донеччині більшає заручників і зниклих

За підсумками вихідних, на Донеччині досі залишаються у заручниках щонайменше члени місії ОБСЄ, кілька військових та троє спецпризначенців. Вчора самопроголошений мер Слов'янська разом із головою місії ОБСЄ Акселєм Шнайдером провели прес-конференцію, а потім одного з учасників місії відпустили.

Про звільнення інших не повідомлялось, так зване ополчення хоче обміняти делегатів на самопроголошеного губернатора Павла Губарєва. При цьому, учасників місії звинувачують у шпіонажі. Самі ж делегати ще у перший день свого візиту в Україну назвали власною ціллю дослідження виконання Віденський угод щодо концентрації військової техніки та військової активності.

Також за неофіційною інформацією, за останні дні на Донеччині зник зв'язок з ще одним журналістом і двома представниками сфери культури.

Поза тим, досі невідома доля трьох співробітників спецпідрозділу «Альфа», яких взяли в полон у Горлівці, їх викрадення вже офіційно підтвердили. Після відеоінтерв'ю, де на зв'язаних чоловіках є сліди побоїв та кров, про них більше нічого не відомо.

Некерована республіка

Так звана влада республіки, що знаходиться в Донецьку, не контролює інші міста. Так, через внутнішній розкол одні з представників республіки на вчорашньому мітингу у Донецьку заявили, що виборчі комісії Донеччини готові перереєструватись у ЦВК ДНР, проте, як розповіли самі представники комісій, жодних подібних пропозицій вони не отримували і не погоджувались на таке. У прихильників республіки також немає доступу до Державного реєстру виборців України. Підготовка до президентських виборів йде за планом, таку інформацію повідомили в обласному Комітеті виборців України, який займається навчанням для представників окружних, територіальних та дільничних комісій. Окружні комісії, не зважаючи на складну ситуацію в області, вже сформовані, частина вже пройшла відповідні тренінги.

Інші прихильники республіки, йдеться про Слов'янськ, – заявляють, що створення республіки – вже є фактом, референдум не потрібен і в разі чого ці люди готові висловити недовіру тим, хто знаходиться у захопленій ОДА. Відповідний документ опублікував через соціальні мережі кандидат у президенти Олег Царьов після вчорашнього візиту у Слов'янськ.

А от у Донецьку люди під прапорами Росії вчора без спротиву міліції зайшли в обласну телерадіокомпанію. Рішення захопити телецентр було ухвалено спонтанно під час мітингу в центрі міста. Колоною у 200-300 людей мітингувальники рушили у бік телекомпанії. Міліція не чинила опору у їх спробі зайти у приміщення телецентру.

Люди заявили, що тепер це буде телебачення республіки, а також змінили для частини абонентів мовлення обласного телебачення на телеканал «Росія24». Щоправда, через якийсь час прихильники Росії самі пішли з будівлі телекомпанії.
У Донецьку захопили обласний телецентр
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00


Російська опозиція в Донецьку

Вчора у Донецьку був російський опозиціонер Михайло Ходорковський, він спілкувався із місцевою елітою та донеччанами по різні боки барикад. Він поспілкувався з лідерами самопроголошеної республіки, зустрівся з місцевою владою та олігархом Рінатом Ахметовим. Результати зщустрічі він не оприлюднив, зауваживши лише, що у нього склалось чітке враження, що губернатор Сергій Тарута та бізнесмен Рінат Ахметов повністю на боці єдності України, що вони повністю розуміють ситуацію, але для того, щоб розв'язати їм руки для маневрів, необхідна і чітка проукраїнська позиція місцевого громадянського супсільства.
Експерти також поговорили про економічні перспективи регіону, наполягаючи, що у складі Російської Федерації, перспектив суттєво менше. Крім того, з озвучених тез, було таке, що зупинити військове вторгнення сюди може лише громадянське суспільство, яке має протидіяти провокаціям 9 травня і навколо цієї дати, а у факті підготовки таких провокацій російські опозиціонери не сумніваються.

На сьогодні у Донецьку запланована кількатисячна хода за єдність України, патріоти знову збираються через соціальні мережі. Судячи з усього, організаторів не злякала вчорашня сутичка в Харкові (на попередніх мітингах чимало донеччан уже висловлювали позицію, що приходитимуть на проукраїнські акції навіть попри загрозу, щоб їх голос був почутий). Також на сьогодні запланований автопробіг під національними прапорами.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG