Доступність посилання

ТОП новини

Хто впливає на рішення Словаччини щодо реверсу: «Газпром» чи ЄС?


Вже найближчої осені Україна зможе отримати перші обсяги природного газу, доправленого в реверсному напрямку зі Словаччини. Київ і Братислава у понеділок підписали меморандум про реверсне постачання газу в Україну. Про це заявив український прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу назвав це внеском у справу енергетичної безпеки Європи. Проте експерти радять не перебільшувати значення цієї угоди, адже йдеться про обсяги поставок, які наразі не вирішують проблеми збалансування енергоринку України. Крім того, «Газпром» може спробувати завадити реверсним поставкам, посилаючись на умови своїх контрактів із європейськими компаніями.

Україна підписала зі словацькою компанією-оператором газотранспортної системи Словаччини Eustream меморандум, за яким газ попрямує до України із Заходу, а не Сходу, як зазвичай.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив наступне: «Україна зі словацькою транзитною компанією підписали меморандум про співпрацю в енергетичній сфері, який передбачає початок реверсного постачання газу з території Словаччини».

Президент Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу привітав нинішню домовленість Києва та Братислави.
Це засвідчує неухильну відданість Євросоюзу справі підтримки українського енергетичного сектору
Жозе Мануель Баррозу

«Це важливий перший крок до диверсифікації імпорту газу до України. Це є внеском до справи досягнення більшої енергетичної безпеки в Східній Європі та ЄС у цілому. Це засвідчує неухильну відданість Євросоюзу справі підтримки українського енергетичного сектору», – наголосив президент Єврокомісії.

Речниця єврокомісара з питань енергетики Ґюнтера Еттінґера Сабін Берґер заявила про те, що йдеться про реальну перспективу налагодження реверсних поставок газу до України вже восени 2014 року. При цьому вона відзначила, що це лише перший крок і розглядатимуться й інші можливості для прокачки газу зі Заходу до України.

«Рішення, яке пропонується в меморандумі про взаєморозуміння, що підписується сьогодні, стосується трубопроводу, який іде з Воян у Словаччині. Він буде модернізований протягом короткого терміну часу, і існує чітка перспектива того, що 20 мільйонів кубічних метрів газу будуть щодня прокачуватися зі Словаччини до України», – заявила речниця єврокомісара з питань енергетики.

У контрактах «Газпрому» є заборона реекспорту, що може породити нові суперечності – експерт

Керівник програми енергетики та клімату Центру європейських політичних студій у Брюсселі Крістіан Еґенгофер звертає увагу на те, що якщо за законодавством ЄС реекспорт природного газу дозволений, а Україна – як член Європейського енергетичного товариства – цілком підпорядкована тим правилам, які діють на енергетичному ринку Європи, то Росія грає за іншими правилами, що в перспективі може стати приводом для нових суперечок.

«Якщо ви почитаєте контракти європейських компаній з «Газпромом», то там можете знайти й вимоги щодо кінцевого пункту призначення газу (англійською destination clause), згідно з якими європейські компанії не мають права здійснювати реекспорт газу, тобто існує два погляди на цю проблему», – зауважує експерт.

Україні запропонували перемичку, а не доступ до магістральних трубопроводів – експерт

Експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут у коментарі Радіо Свобода зауважив, що Україні для того, щоб вирівнювати свій енергетичний баланс, потрібно 30 мільярдів кубічних метрів газу. Таким чином, 8 мільярдів, які максимально зможуть прокачуватися зі Словаччини до України в реверсному режимі, замало для такого збалансування. «Запропонована схема словацькою стороною полягає в тому, що має будуватися додаткова перемичка й використовуватися не магістральний трубопровід, а одна з найстаріших ділянок газопровідної системи», – наголошує Олександр Нарбут.

Загальна потужність магістральних трубопроводів, що проходять словацькою територією, сягає 78 мільярдів, з них для прокачки російського газу використовується 50 мільярдів, тобто є резервні потужності, які значно перевищують обсяги, гарантовані через згадану додаткову перемичку. Україні наразі не запропонували скористатися цими потужностями, наголошує Олександр Нарбут. Ймовірно, не в останню чергу через інтереси «Газпрому», контракти з яким на транзит газу на найближчі 15 років має Eustream.

«Мені здається, що Єврокомісії дивиться крізь пальці на одверті порушення словацькою компанією Eustream умов другого та третього пакетів європейського законодавства в частині, яка стосується рівного доступу до транспортних потужностей», – додає експерт.

Напередодні підписання меморандуму з Україною переговори зі Словаччиною вели росіяни. Прикметно, що з українською стороною підписаний меморандум, а не угода, яка б мала більшу юридичну силу.

Тим часом компанія «Укртрасгаз» пропонує словацькому оператору Eustream підписати операторську угоду про сполучення газотранспортних систем, як повідомляє прес-служба «Нафтогазу». Україні йдеться про інтеграцію її газотранспортної системи з європейською загалом, що могло б розширити можливості для реверсу в майбутньому.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG