Доступність посилання

ТОП новини

Шредер із Путіним зробили з політики Німеччини посміховисько (європейська преса)


Європейська преса активно обговорює святкування ювілею екс-канцлера Ґергарда Шредера в компанії Володимира Путіна в Санкт-Петербурзі. Німецька Der Spiegel пише, що цей вчинок Шредера виставив німецьку зовнішню політику на посміховисько. А видання Die Welt зауважує, що Шредер не пішов би на це, якби такі дії не узгоджувалися з настроями в німецькому суспільстві. Чимало німців вважають порушення міжнародного права та посягання на мир в Україні з боку Путіна «гріхом, який можна пробачити». Вони ж переконані, що самій Німеччині ліпше забути про Україну й розвивати свої відносини з Росією далі, пише Die Welt. Західні видання також пишуть про події на Сході України.

На Донеччині з’являються нові вогнища сепаратизму. Більш того, нові захоплення здійснюють люди в уніформі, позбавленій розпізнавальних знаків, зовні схожі на «зелених чоловічків», які діяли в Криму і якими командувала Росія. Про це пише французька газета Liberation. Видання розповідає про те, як сепаратисти захопили місто Костянтинівку в Донецькій області. Загарбники були дуже добре озброєні й одразу спорудили барикади.

Німецький уряд демонстративно відхрещується від екс-канцлера, соціал-демократа Ґергарда Шредера, який днями відсвяткував свій 70-річний ювілей у компанії Володимира Путіна в Санкт-Петербурзі. Про це пише британська газета The Guardian. Видання цитує чільного представника німецького уряду, не розкриваючи його імені. Той наголошує на тому, Ґергард Шредер, який очолював країну в 1998-2005 роках, не репрезентує сьогоднішній німецький уряд. «Кожному має бути зрозуміло, що Шредер залишив активну політику певний час тому», – наводить слова посадовця газета.

Лише за кілька тижнів після того, як був обраний новий уряд і Ґергард Шредер пішов у відставку, 12 грудня 2005 року, стало відомо, що екс-канцлер отримав посаду голови правління компанії «Північний потік» (Nord Stream AG), 51% акцій якої володіє «Газпром».

The Guardian нагадує, що в той час, як Шредер святкує свій день народження разом з Володимиром Путіним, у Слов’янську в заручниках залишаються четверо громадян Німеччини, експертів місії ОБСЄ. Взяття в полон представників цієї міжнародної організації засудили і президент Німеччини Йоахім Ґаук, і тамтешній міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Тим часом німецька преса засудила вчинок свого екс-канцлера. Так, видання Der Spiegel пише, що обійми Путіна та веселе святкування в Санкт-Петербурзі у той час, коли розгортається криза в Україні, видаються просто вульгарними. По-перше, Путін анексував Крим. По-друге, видається, що він навіть отримує задоволення від того, що коїться на Сході України. А там убивають людей, тримають у заручниках місію ОБСЄ, панує страх війни, нагадує Der Spiegel.

Ніхто в Берліні не хоче зазнати повного краху в діалозі з Путіним. Там усе ще мають надію, що Москва, зрештою, вдасться до політики деескалації та ініціювання справжніх переговорів задля вирішення кризи. Але в такий час, наголошує Der Spiegel, цілком логічно сподіватися від колишнього канцлера, що він підтримуватиме зовнішню політику своєї країни, а не демонстративно її порушуватиме і навіть робитиме з неї посміховисько. У той час як Путін лише тішитиметься з такого розголосу, своєю поведінкою Шредер виявив повне нерозуміння моменту, не здаючи собі справи, що, як екс-очільник уряду, і далі несе відповідальність за долю своєї країни, підсумовує Der Spiegel.

Найбільш приголомшує в історії з появою Ґергарда Шредера в Санкт-Петербурзі те, що він міг вдатися до такого вчинку, не побоюючись викликати цим всезагальне обурення серед німецької громадськості та політикуму, пише німецьке видання Die Welt. Окремі критичні відгуки в пресі чи від політиків можуть викликати в екс-канцлера лише посмішку. Шредер цілком свідомий, зауважує Die Welt, що його поведінка узгоджується з настроями в німецькому суспільстві, в якому порушення міжнародного права Путіним та посягання на мир в Україні сприймаються як гріх, який можна пробачити, а то й як цілком зрозуміла реакція на приниження Росії, яких вона зазнала від Заходу.

Die Welt визнає, що багато німців із різних соціальних прошарків, а також політиків із різних таборів залюбки б визнали, що найкраще для Німеччини «забути Україну й розвивати відносини з Росією так, як це було донедавна». І саме це шокує, а не обійми Шредера з Путіним, робить висновок видання, називаючи те, що відбулося в Санкт-Петербурзі, «непристойністю».
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG