Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську захоплено усі найбільш важливі адмінбудівлі (фото, відео)


Штурм Луганської ОДА
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Штурм Луганської ОДА

Луганськ – У вівторок невідомі люди зі зброєю взяли під контроль будівлі Луганської обласної адміністрації, прокуратури, міліції, Апеляційного суду Луганської області. Вулицями міста ходять люди зі зброєю.

Все почалося з мітингу біля будівлі обласного управління СБУ. Там оголосили, що закінчився термін ультиматуму, який висунули владі. Мовляв, реакція з боку влади відсутня, тому потрібно йти до обласної адміністрації. В багатьох присутніх уже були знаряддя для нападу – арматура, дерев’яні бити, гумові кийки, на головах каски. Натовп маршем пройшовся вулицею Радянською скандуючи, свої звичні гасла: «Референдум! Референдум! Росія! Росія»​

Коли підійшли до обласної адміністрації, молоді люди у масках і камуфляжі почали бити вікна, виламувати двері. Міліція опору не чинила. Мітингувальники одразу зайняли усі поверхи. Над будівлею вивісили російський прапор. Один із українських стягів, знайдених усередині, постелили на східцях, хотіли витирати ноги, але згодом все ж таки прибрали. На фасаді зірвали таблички з написами «Обласна державна адміністрація», «Обласна рада».​

«У Києві можна захоплювати всі будівлі, значить вони були героями. А ми значить ніхто, нас знищувати потрібно... Вважаю, якщо хлопці вважають за потрібне захопити цю будівлю, значить так потрібно», – каже одна з мітингувальників Світлана.

Будівля ОДА була порожньою. Крім бійців Національної гвардії, там нікого не було. Працівників відпустили завчасно. За неофіційною інформацією, голова Луганської ОДА Михайло Болотських перебував у Києві.

Погрози журналісту та поранення адвоката

На контакт із українськими журналістами проросійські протестувальники особливо не йдуть. Дехто навіть погрожує. Журналіст місцевого радіо «Пульс» Ігор Рець розповів, що його оточили шість людей. Двоє з них мали пістолети.

«На їхню думку, ми погано висвітлюємо їхню діяльність. Вони погрожували вистрілити в ногу, якщо ми не будемо виконувати їхні накази. Вони вимагали показати документи і надати апаратуру. Один із них наказав відформатувати карти пам’яті. Потім їхні плани змінилися. Вони просто відібрали карти пам’яті», – розповів Ігор Рець.

У вівторок стріляли в відомого в місті адвоката Ігоря Чудовського, який під час подій у Києві підтримував Майдан. За попередніми даними, його везли на обласну телерадіокомпанії для спільної прес-конференції з проросійським активістами. Що сталося в дорозі, не відомо. Зараз Чудовський перебуває у лікарні з вогнепальними пораненнями.

Після захоплення будівлі Луганської ОДА натовп людей з російськими прапорами рушив до обласної прокуратури. Хоч будівля і охоронялася, її зайняли одразу. Працівників виводили під автоматами. Також російський прапор вивісили і на будівлі Апеляційного суду Луганської області, який знаходиться навпроти прокуратури.

«Народний начальник міліції»

Після того, як натовп з’явився під стінами обласного управління МВС, головний міліціонер Володимир Гуславський написав рапорт про відставку в обмін на те, що активісти не будуть захоплювати будівлю міліції. Втім, люди не розійшлися. Їх стало ще більше. Бійці з автоматичною зброєю почали кидати у середину будівлі світлошумові гранати. Після цього взяли її штурмом. На площі звучали пропозиції, щоб міліція здала зброю, яку б взяли під контроль колишні працівники «Беркута». Хто зараз знаходиться у будівлі, достеменно не відомо.

Мітингуючі вибрали «народного начальника міліції». Ним став Анатолій Науменко, який раніше вже очолював обласне управління міліції.

Приходили люди з автоматами і на обласну телерадіокомпанію. Їм надали прямий ефір. Виступив чоловік у камуфляжі – В’ячеслав Петров. У титрах було написано, що він представник штабу «Вільної Луганської республіки». У кількахвилинному виступі чоловік закликав жителів області не панікувати, а готуватися до місцевого референдуму, який, як він вважає, відбудеться 11 травня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG