Доступність посилання

ТОП новини

Росія не виконує Женевських домовленостей – західні посли в ООН


Посол США в ООН Саманта Пауер
Посол США в ООН Саманта Пауер
Посли Франції, Великої Британії та США в ООН звинуватили Росію в невиконанні женевських домовленостей щодо деескалації кризи в Україні. Про це Жерар Аро, Марк Лаял Ґрант та Саманта Пауер заявили під час засідання Ради безпеки ООН.

Британський посол Марк Лаял Ґрант зазначив, що кількість озброєних людей у східному регіоні України постійно зростає і звинуватив Росію в підтримці сепаратистів на Донбасі.

Посол Франції Жерар Аро заявив, що замах на мера Харкова Геннадія Кернеса є справою рук противників єдиної України.

Американська представниця Саманта Пауер закликала Росію сприяти звільненню громадян України та членів групи експертів з країн ОБСЄ.

Посол України в ООН Юрій Сергєєв порівняв сценарій дій Росії в Східній Україні з тим, який був реалізований в Абхазії.

«Україна ніколи не погрожувала Росії і не робитиме цього. Українці хочуть жити в мирі і спокої. Найвищим рівнем цинізму є російські вказівки на право на самооборону в ситуації, коли Росія виступає як агресор, зайнявши Крим і далі жорстко втручається у внутрішні справи України», – наголосив Сергєєв.

Посол Росії в ООН Віталій Чуркін назвав надсилання місії військових експертів з країн ОБСЄ до Східної України «провокацією або дурістю».

«Ми намагаємося сприяти звільненню спостергіачів. Один із них уже звільнений за станом здоров’я», – наголосив Чуркін.

Також, за його словами, російські війська перебувають на російській території. «А от американським військовим удома не сидиться. То в Австралії з’являться, то в Литві або Польщі, то в Чорному морі корабель американських ВМС затримається довше, ніж дозволяє міжнародне право», – сказав посол Росії.

Рада безпеки ООН вже майже два місяці регулярно обговорює ситуацію в Україні. Жодного рішення ця структура ухвалити не може, оскільки Росія має право вето і використовує його.
XS
SM
MD
LG