Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську закликають ветеранів відмовитись від «георгіївських стрічок»


Євромайдан Дніпропетровська закликав ветеранів не одягати 9 травня «георгіївську стрічку», оскільки це символіка агресора. Про це сьогодні заявили лідери Євромайдану.

«Не ведіться на провокації проросійських зомбованих, а також куплених войовничим Кремлем агітаторів-рашистів: не чіпляйте цих зрадницьких колорадських стрічок, навіть поряд з українською символікою, як пропонують деякі громадські діячі», – закликають євромайданівці.

Водночас голова Ради євреїв-ветеранів Дніпропетровська Соломон Флакс заявив, що 9 травня ветерани Дніпропетровська мають вийти на вулиці , пов’язавши поряд синьо-жовті та помаранчево-чорні стрічки

«Що ж робити ? Відмовитися від нашого символу Перемоги тільки тому, що його використовують у російській пропаганді, що він використовується сепаратистами, ксенофобами і антисемітами? Я закликаю разом з чорно-помаранчевою стрічкою прикріпити жовто-блакитну – кольори прапора нашої Батьківщини, символ нашої держави», – заявив керівник ветеранської організації.

Чорно-жовта стрічка, названа «георгіївською», стала елементом найвищої військової нагороди Російської імперії, ордену святого Георгія, заснованої 1769 року, а потім і ще кількох імперських військових нагород, пов’язаних із іменем святого Георгія.

Після більшовицького перевороту 1917 року цей символ використовували проімперські російські сили.

У роки Другої світової війни «георгіївською стрічкою» користувалися російські військові формування, які воювали на боці нацистів, такі, як Російська визвольна армія генерала Андрія Власова, козачі й деякі інші формування.

В СРСР «георгіївську стрічку» не використовували.

Схожі стрічки – чорно-помаранчеві – запровадили в СРСР 1943 року як «гвардійські стрічки», вони стали елементами радянських військових нагород.

У сучасній Росії орден святого Георгія відновили 2000 року. 2008-го ним нагороджували вперше – учасників війни проти Грузії – як заявляв тодішній президент Росії Дмитро Медведєв, «за підтримання міжнародного миру і безпеки на території іншої держави».

2005 року в Росії з ініціативи прокремлівських сил поняттю «георгіївської стрічки» стали приписувати символізацію перемоги над нацизмом чи, як кажуть у Росії, над «фашизмом» у роки Другої світової – всупереч тому, що в часи війни ця стрічка була символом союзників нацистів.

«Георгіївську стрічку» активно пропагують у Росії, а також у післярадянських та інших країнах як символ воєнної величі Росії, її імперського і радянського минулого.

Її також використовують прихильники російського націоналізму й експансіонізму, зокрема, проросійські сепаратисти в Україні.
XS
SM
MD
LG