Доступність посилання

ТОП новини

Влада готується до провокацій на свята і до «битви за Донбас»


Проросійський активіст поряд з кордоном міліції під час зіткнень
Проросійський активіст поряд з кордоном міліції під час зіткнень
Київ – Українська влада намагається повернути контроль над містами Донбасу, в яких діють озброєні сепаратисти. Цій проблемі присвячене позачергове засідання уряду, яке розпочалося ввечері 30 квітня. На Банковій визнають, що не контролюють кілька міст Донеччини та Луганщини, і намагаються не допустити поширення екстремізму на інші регіони. Між тим, українські спецслужби затримали декількох екстремістів, які планували захоплення влади в містах південної України. Експерти наголошують, що повернути контроль над Донбасом Київ повинен до 11 травня, на яке сепаратисти призначили так званий референдум.

Можливості виходу з кризи на сході України у п’ятницю обговорив із керівниками областей та силовиками виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов. Він визнав, що Київ фактично не контролює частину Луганської та Донецької областей, однак, за його словами, влада робить все, щоб відновити цей контроль. Зокрема, були звільнені з посад керівники місцевих силовиків, яких підозрюють у саботажі під час заворушень та захоплення адмінбудівель. Окрім того, влада віддала низку наказів, які мають допомогти подолати сепаратизм на Сході.

«Ми віддали наказ щодо формування в кожній області батальйону самооборони», – заявив, зокрема, в. о. президента.

За словами Турчинова, диверсійні групи, якими керують з Росії, мають завдання упродовж травневих свят дестабілізувати ситуацію в Харківській, Одеській, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях. Щодо цього – в. о. президента посилається на дані розвідки.
Вибачте, але ця функція в даний час не доступна

Олександр Турчинов звернувся до керівників областей та до силовиків із вимогою підготуватися до протидії диверсіям, однак попросив не сіяти паніку й «забезпечити спокій та відпочинок громадян».

Відкриваючи вечірнє засідання уряду, прем’єр Арсеній Яценюк відзвітував, що провів нараду з силовими відомствами, і закликав їх задіяти на свята всі сили і засоби для захисту громадян. За словами Яценюка, уряд в найближчі години ухвалить рішення про створення територіальних штабів оборони, і надасть для них необхідне фінансування.

Тим часом секретар РНБО Андрій Парубій виїхав на Одещину, де вже провів нараду з силовиками щодо протидії сепаратизму. Саме цей регіон, на думку багатьох фахівців, може стати наступною мішенню диверсантів, оскільки контроль над ним дасть змогу Кремлю зв’язати Крим з материковою Україною та з невизнаною Придністровською республікою.

Раніше СБУ в Одесі затримало терористичну групу, яка планувала, зокрема, побиття ветеранів міста під час травневих свят. Як зізналися затримані – з метою створення картинки для російського телебачення.

А у п’ятницю в Службі безпеки України повідомили, що в місті Мелітополі Запорізької області затримали організатора диверсії. «Першого травня ця особа планувала організувати масові заворушення на центральних вулицях Мелітополя з подальшим захопленням адміністративних приміщень органів державної влади», – повідомили в СБУ. Ближче до вечора силовики затримали двох громадян, які, за вказівками з-закордону мали намір днями організувати заворушення у Харкові.

Проблему сепаратизму треба вирішити до 11 травня – Тимчук

Проблему сепаратизму на Сході України треба за будь-яку ціну вирішувати до 11 травня, оскільки на цей день озброєні екстремісти призначили так званий «референдум» про відділення Донбасу від України, таку думку висловив у коментарі Радіо Свобода директор Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук.

«Наразі ми можемо діяти в українському правовому полі, – зазначає він. – Якщо референдум відбудеться – його результати визнає Росія, і тоді вона йтиме на будь-які кроки для реалізації результатів референдуму – аж до військового вторгнення. Є негативні чинники, які заважають українській владі діяти. Серед них – ризик російського вторгнення, якщо будуть жертви. Хоча нині в адміністрації президента заявляють, що антитерористична операція триватиме незалежно від цього ризику. А головне – що керівники силових підрозділів забороняють своїм бійцям стріляти, навіть у випадках, у яких це передбачено статутом та українським законодавством». Але зараз, коли сепаратисти масово взяли до рук зброю – без загибелі людей розв’язати цю ситуацію вже неможливо, констатує Тимчук.

Подібну думку висловив у ефірі Громадського ТБ і радник виконувача обов’язків президента, колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. За його словами, ще не пізно відновити контроль влади на Донбасі.

Українська влада в цілому діє правильно для стабілізації ситуації на Сході України, однак їй заважає саботаж на місцях, пояснив в коментарі Радіо Свобода експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.
Маємо новий тип війни, без фронту і тилу, коли супротивник інтегрований в український соціум, як бацила
Костянтин Матвієнко

«Із формальної точки зору влада все робить правильно, але з запізненням. Вона не може вповні реалізувати свої рішення через те, що середня і нижча ланка працівників, зокрема і силових структур – займаються саботажем. Маємо новий тип війни, без фронту і тилу, коли супротивник інтегрований в український соціум, як бацила. Роль імунітету мають виконувати силовики, але вони не можуть з цим впоратися», – вважає Матвієнко.

За словами експерта, вирішальним чинником у протистоянні має стати самоорганізація українського суспільства. В цьому контексті фахівці схвально оцінюють ініціативи окремих політиків з формування народних дружин та інші кроки, які заохочують українців протидіяти сепаратистам.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG