Доступність посилання

ТОП новини

Україна, ЄС і Росія таки зустрінуться заради газу


©Shutterstock
©Shutterstock
Київ – Україна, Росія і Євросоюз таки сядуть за стіл переговорів щодо газового питання. Тристороння зустріч, як і планувалось, відбудеться 2 травня у Варшаві. Участь України у ній підтвердив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан. При цьому Україна зберігає за собою право звернутися до Стокгольмського арбітражного суду, шанси виграти який, за прогнозами експертів, в України достатньо високі.

Україна не розрахувалася за газ ні за березень, ні за квітень і її борг, за підрахунками «Газпрому» на сьогодні становить майже 3,5 мільярда доларів. З такою заборгованістю Україна категорично не згодна, вкотре наголошує міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

«Ми не погоджуємося на ті рахунки і ті ціни, які нам виставили. По такій ціні ми не можемо сплачувати. Наші пропозиції, які НАК «Нафтогаз» відправив «Газпрому» – це ціни 268,5 доларів (за тисячу кубометрів – ред.), як це було з 1 січня 2014 року», – сказав він.

Україна, Європейський Союз і Росія досягли домовленості про проведення тристоронньої зустрічі для вирішення газового питання, повідомив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк. Зустріч є необхідною для усіх сторін, в тому числі і для Росії, з огляду на передарбітражну претензію, яку НАК Нафтогаз України нещодавно спрямував російському Газпрому, нагадав прем’єр-міністр.

«Через 29 днiв, якщо не буде досягнуто згоди та задоволення вимог української сторони, ми вже зустрiчатимемося в Стокгольмi в арбiтражному судi», – наголосив він.

Не на переговори, а в суд

Втім, єдиним реальним шляхом владнати всі суперечки з «Газпромом» експерти називають не чергові переговори, а саме Стокгольмський арбітраж. Враховуючи, що після розірвання Росією «харківських» угод шанси виграти суд в України стали набагато більшими, висловив думку ВВС-Україна голова Київського міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук. Підтвердженням ймовірної перемоги є й те, що вісім європейських компаній, які зверталися за схожих обставин до суду, виграли ці позови, або ж за певний час до початку судового розгляду Росія сама йшла на поступки, розуміючи, що програє.

Водночас експерти застерігають, що поки справа розглядатиметься в суді, газові борги України лише накопичуватимуться. Відтак, перед тим, як остаточно звертатися до суду, Києву варто було б погасити заборгованість за імпортований газ і використати для цього частину коштів від міжнародних кредиторів.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG