Доступність посилання

ТОП новини

Швеція: Женевську домовленість виконує Україна, але не Росія


Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт вкотре відкинув сьогодні твердження Росії, ніби Україна не виконує умов Женевської заяви 17 квітня.

«Оцінка наразі чітка: влада в Києві виконує Женевську домовленість, а Росія ні», – написав він у твітері.

Заява була оприлюднена в той час, коли в Україні тривала антитерористична операція в місті Слов’янську Донецької області, яку різко критикує Росія.

На кілька годин раніше Більдт, коментуючи повідомлення про те, що терористи збили у Слов’янську два українські бойові вертольоти, висміяв позицію Росії, яка стверджує, що не надає ніякої допомоги збройним бойовикам-сепаратистам в Україні, а своє обладнання і зброю ті, мовляв, купують у звичайних крамницях.

«У Слов’янську збиті українські вертольоти. Мабуть, то бабусі купили собі реактивні гранатомети чи ракети в місцевій бакалійній крамничці», – написав голова шведської дипломатії у твітері.

Серед відгуків були і слова міністра закордонних справ Латвії. «Я б сказав, дуже здібні там бабусі і добрий вибір різних товарів у бакаліях у Слов’янську», – написав у відповідь Едґарс Рінкевичс.

Сьогодні МЗС Росії слідом за речником Кремля назвав антитерористичну операцію у Слов’янську «каральною», при цьому стверджуючи, нібито до неї «залучені терористи з «Правого сектора» та інших ультранаціоналістичних організацій». Москва твердить, ніби Київ «грубо порушив зобов’язання за Женевською заявою 17 квітня».

Раніше Росія вже не раз звинувачувала Україну в невиконанні умов Женевської заяви. На Заході натомість звертали увагу, що саме Росія є єдиною стороною цієї заяви, яка так і не почала виконувати її, на відміну від України, яка на виконання умов заяви здійснила вже цілу низку кроків.
XS
SM
MD
LG