Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: Росія підтримує терористів, Лукін прибув непрошеним


Міністерство закордонних справ України категорично відкинуло сьогодні спроби Росії звинуватити Київ у нібито невиконанні Женевських домовленостей.

У Києві констатують, що Росія, попри заклики світового співтовариства, сама не вжила ніяких кроків для деескалації напруженості і виконання цих домовленостей, мовиться в заяві МЗС. «Натомість Росія всіляко підтримує терористичні групи, які діють у східних регіонах України, наражаючи на небезпеку мирних жителів, захоплюючи заручників і створюючи атмосферу терору та насильства», – мовиться в документі.

Натомість Україна була й залишається відданою виконанню цих домовленостей, наголошено в заяві.

Крім того, заявили в МЗС, українська сторона, так само, як і посольство Росії в Україні, не були поінформовані про приїзд до України так званого «представника президента Росії» Володимира Лукіна, місію якого він сам визначає як сприяння у звільненні утримуваних на сході країни заручників.

«Незважаючи на обставини прибуття пана Лукіна до України та виходячи з пріоритетності для української влади звільнення терористами заручників, ми готові обговорювати з паном Лукіним, а також іншими можливими посередниками, їхній практичний внесок у результативність вирішення цієї проблеми», – мовиться в заяві.

Київ також нагадав, що керівництво антитерористичної операції висунуло озброєним сепаратистам вимоги негайно звільнити всіх заручників, скласти зброю, звільнити всі захоплені адміністративні будівлі, припинити безлади і погроми. Українська влада готова амністувати тих екстремістів, які не скоювали тяжких насильницьких злочинів, наголосили в МЗС. Політичний діалог із мирними протестувальниками залишається актуальним для влади України, заявляють у Києві.

Виконувач обов’язків міністра закордонних справ Андрій Дещиця повідомив у твітері, що мав розмову з Володимиром Лукіним, у якій той назвав свою місію «місією приватної особи».

Раніше сьогодні МЗС Росії заявляло, що направило Лукіна в Донецьку область «на прохання західних партнерів і у взаємодії з керівництвом Ради Європи» і вимагає від України гарантувати його безпеку на підконтрольних сепаратистам територіях. Відразу після прибуття Лукіна до Донецька чартерним рейсом у Росії заявили, що «втратили з ним зв’язок».

Москва також вкотре заявила, ніби Україна грубо порушує свої зобов’язання за Женевською заявою від 17 квітня.
XS
SM
MD
LG