Доступність посилання

ТОП новини

Росія заявляє про відмову України пропустити Лукіна до Слов’янська


Міністерство закордонних справ Росії заявило у п’ятницю, що «підрозділи української армії і бойовики «Правого сектору», які, за версією Москви, перекрили в’їзди до Слов’янська Донецької області, не дають згоди на проїзд представника президента Росії Володимира Лукіна для переговорів із сепаратистами про звільнення заручників.

Як заявили в МЗС, із керівництвом сепаратистів Слов’янська вже є попередня домовленість, що викрадені там європейські офіцери, члени верифікаційної місії ОБСЄ, зможуть виїхати з міста в супроводі Лукіна. Москва стверджує, що цю схему підтримали в ОБСЄ і в Раді Європи, але звернення до Києва не дають результату.

Відтак, заявили в Москві, там закликають «західних покровителів нинішньої влади в Києві» змусити її піти на співпрацю.

Раніше у п’ятницю МЗС Росії вже заявляло, що направило Лукіна в Донецьку область «на прохання західних партнерів і у взаємодії з керівництвом Ради Європи». При цьому там наголосили, що вимагають від України гарантувати його безпеку на підконтрольних сепаратистам територіях.

Нині у Слов’янську відбувається активна фаза антитерористичної операції. Українські війська не пропускають до її регіону іноземців, щоб вони теж не стали жертвами викрадень чи й бойових дій.

Міністерство закордонних справ України вже висловлювало у п’ятницю здивування, що Лукін, якого Київ у цій ситуації називає «так званим представником президента Росії», прибув до України так, що про це не поінформували ні владу України, ні посольство Росії в Києві.

«Незважаючи на обставини прибуття пана Лукіна до України та виходячи з пріоритетності для української влади звільнення терористами заручників», заявили в Києві, там усе ж готові обговорювати з ним можливість його участі в цій справі.

А виконувач обов’язків міністра закордонних справ Андрій Дещиця повідомив у твітері, що мав розмову з Володимиром Лукіним, у якій той назвав свою місію «місією приватної особи».
XS
SM
MD
LG