Доступність посилання

ТОП новини

Кремль не залякає Меджліс – експерт


Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень
Ігор Семиволос, директор Центру близькосхідних досліджень
Київ ­– Погрози з боку сепаратистської влади Криму ліквідувати Меджліс кримськотатарського народу загострюють ситуацію на півострові. Про це заявив Радіо Свобода експерт Ігор Семиволос. На його думку, заборона в'їзду на батьківщину лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва, попередження голові Меджлісу Рефату Чубарову про «екстремізм» є демонстративним тиском Кремля на кримських татар. Але такі дії можуть привести до зворотнього для Москви результату.

– Призначена Кремлем прокурор Криму Наталія Поклонська оголосила так зване попередження голові Меджлісу Рефату Чубарову про недопущення «екстремістської діяльності». При цьому прокурор пригрозила ліквідувати Меджліс. Такі дії сепаратистська влада Криму робить за дві тижні до 70-ї річниці депортації кримських татар. Навіщо?
Конфлікт розвиватиметься і, скоріше за все, ситуація загострюватиметься


– Конфлікт розвиватиметься і, скоріше за все, ситуація загострюватиметься. Оскільки це є демонстративною поведінкою самопроголошеної кримської влади, спробою силового тиску на кримських татар, показом такої зверхності, готовності до насильства, очевидно, це сприйматиметься кримськими татарами як пряма і очевидна загроза.

– І як тепер відбудеться 70-а річниця депортації кримських татар, на Ваш погляд?

– Уже очевидно, що ситуація напередодні 18 травня загострюється, і очевидно, що цей день і події навколо нього будуть доволі драматичними.


– Москва і надалі ставитиме все жорсткішою у ставленні до кримських татар?
Ключове питання для росіян зараз – продемонструвати свій контроль над Кримом і, відповідно, контроль над ключовими політичними гравцями в Криму
– Я не дуже впевнений, що Росія однозначно проводитиме політику батога, оскільки після такого демаршу цілком можуть запропонувати якийсь компромісний варіант і через якісь нейтральні фігури цей варіант буде озвучений. Можливо, навіть через закордонні фігури. І ключове питання для росіян зараз – продемонструвати свій контроль над Кримом і, відповідно, контроль над ключовими політичними гравцями в Криму і передусім над кримськими татарами. Тому росіяни зацікавлені не в конфронтації тотальній, а тактиці «два кроки вперед – один назад».

– Для спілкування із Мустафою Джемілєвим не пошкодував часу президент Володимир Путін. Потім російська влада перейшла від телефонних розмов до заборони лідеру кримськотатарського народу в’їжджати на свою батьківщину. Це вплине на Мустафу Джемілєва?

– Саме він демонструватиме свою незалежність. І саме його позиція за останні кілька тижнів значною мірою визначила зміни, що відбулися в політиці Меджлісу. Від такої поміркованої згоди до тимчасової співпраці. Тобто, не відмови від такої співпраці, а принциповий шлях відстоювання свої позицій.

(Прокурор Криму Наталя Поклонська оголошує попередження лідерові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову за «екстремістську діяльність»)
Прокуратура Криму погрожує ліквідувати Меджліс
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:30 0:00
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG