Доступність посилання

ТОП новини

Петиція про визнання Росії спонсором тероризму вже набрала понад 100 тисяч підписів (оновлено)


Петиція на сайті Білого дому із закликом до США визнати Росію «державою-спонсором тероризму» набрала понад понад 100 тисяч підписів.

Петиція, яка була оприлюднена 23 квітня, повинна була протягом місяця, до 23 травня, зібрати не менше ніж 100 тисяч підписів, щоб адміністрація президента США Барака Обами була зобов’язана розглянути її.

За станом на 20 травня під нею стояло понад 101 800 підписів.

Петицію може підписати громадянин будь-якої країни, не лише США.

Автори петиції заявляють, що Росія здійснює неоголошену війну проти України і при цьому вдається до таємних операцій, які загалом підпадають під визначення «міжнародного тероризму» у кримінальному законодавстві США.

Ідеться конкретно про те, що озброєні агенти Росії, діючи під виглядом інших осіб, намагаються вплинути на політику органів влади України шляхом залякування чи примусу, мовиться в тексті петиції. Ці агенти також намагаються вплинути на дії влади шляхом убивств, викрадень людей, силових захоплень урядових будівель, відділень правоохоронних органів і військових частин в Україні. При цьому така діяльність здійснюється в широкому масштабі і протягом тривалого часу, незважаючи на те, що її засудили США, «Група семи», НАТО, ЄС і ООН.

На думку авторів петиції, це дає підстави США офіційно визначити Росію як «державу-спонсор тероризму» і внести її у відповідний перелік Державного департаменту. Нині в цьому списку перебувають Іран, Куба, Сирія і Судан.

Держави, визначені у США як спонсори тероризму, автоматично потрапляють під чотири головні категорії санкцій: обмеження на отримання закордонної допомоги від США, заборону на постачання товарів і послуг оборонного призначення, контроль за експортом до них товарів і технологій подвійного призначення, а також низку фінансових та інших обмежень. Крім того, під інші санкції США потрапляють особи і країни, які беруть участь у певних різновидах торгівлі з визначеними державами-спонсорами тероризму.

Адміністрація президента США зобов’язалася розглядати і давати відповідь на громадянські петиції, оприлюднені у спеціальному розділі сайту Білого дому, якщо вони набирають визначене число підписів за певний час. Відповідь не мусить полягати у виконанні вимог петиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG