Доступність посилання

ТОП новини

Хтось хотів, щоб в Одесі цілували російські танки – Казанжи


(© Odessa Daily)
(© Odessa Daily)
Активістам Одеського Євромайдану, які 2 квітня намагалися допомогти своїм опонентам у Будинку профспілок поблизу Куликового поля, погрожують вбивством. Деякі одеські євромайданівці вимушені були переїхати до Києва. Одеська журналістка Зоя Казанжи розповіла Радіо Свобода, що зараз відбувається у місті.

– Із неділі Одеса почала ховати загиблих під час сутичок 2 травня. Нам відомо лише, що 6 людей загинули від вогнепальних поранень, всі інші – або розбилися на смерть, або просто задушилися під час пожежі.

– Дуже багато суперечок можна чути з приводу того, що звільнили 67 осіб з числа затриманих. І ось ми знаємо, що і міліція, і прокуратура намагаються перекласти відповідальність одна за одну за це звільнення. Чому так сталося?

– Справа в тому, що якраз у неділю почалися збиратися родичі людей, які були затримані. Щоб ви розуміли цю ситуацію – було затримано десь близько 130 осіб – про це Міністерство внутрішніх справ офіційно оголосило, і ці люди були розвезені по різних слідчих ізоляторах, і по ізоляторах тимчасового утримання. Більша частина, як вже відомо, знаходилася саме в міському управлінні внутрішніх справ – це центр Одеси. І, звичайно, з самого вечора 2 травня після затримання (я просто приїжджала і бачила) там почали збиратися люди – родичі. Тому що спочатку було не відомо, хто був затриманий і, звичайно, після таких сутичок родичі почали шукати один одного. Наступного дня – 3-го числа – там ще частина людей збиралася – підходили-виходили, вимагали щось. А вже в неділю – 4-го числа всі активісти Куликового поля (люди, які контролюють, які розділяють ці погляди так званих проросійських сил) – вони пішли маршем до міського управління, для того, щоб визволяти «героїв Одеси», як вони про це кажуть. Натовп збільшився до тисячі осіб (одні джерела кажуть 700 людей, інші кажуть 1200). Знову ж таки – офіційної інформації з цього приводу немає. Коли зібрався досить великий натовп, почався штурм. Розбили двері, увійшли у внутрішній двір, і вимога була абсолютно чітка: випустити всіх.

Першим заяву зробив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який сказав, що перший заступник генерального прокурора дав таку санкцію – випустити всіх.

Генпрокуратура спростувала цю заяву. Але на сьогодні відомо, що відсторонений перший заступник, і проводиться службова перевірка про його причетність до цих наказів. В ніч перед тим, як відбувся цей штурм міського управління міліції, суд мав дати санкцію. Тобто ті люди, чиї докази провини чи підозри у скоєнні злочинів були зібрані – вони мали би отримати санкцію суду на подальший їхній статус і на перевезення в інші ізолятори в інше місто. Це те, що мені відомо.

Санкцій суду не було жодних. Ніяких не було із цих санкцій. Міліція, яка охороняла, кажуть, що це були колишні працівники «Беркута» і їх переформатували. Вони першими кинули щити і перейшли на інший бік вулиці. Знову ж таки, інші джерела кажуть, що жодного наказу міліції до якихось дій: до забезпечення охорони правопорядку начальство міське і обласне не надавали. А ще треба мати на увазі, що у нас в неділю зранку був прем’єр-міністр, який заявив про звільнення всіх очільників міліції міста і області. Люди були звільнені. І, звичайно, я розумію що дисбаланс і саботаж міліції, який вона демонструвала весь цей час – тобто він досяг такого апогею, якщо можна так це назвати. Звичайно всі вийшли (зі слідчого ізолятора). Я знаю, за моїми даними, частина людей, які, мабуть, причетні до цих заворушень – вони просто втекли з міста, їх немає. Інша частина затриманих, яка була в інших СІЗО, сьогодні вже є повідомлення, що вони були вивезені до СІЗО інших міст. Це справді така ситуація. Але в неділю вона переломлена була тим, що призначили нового начальника обласної міліції – це генерал-майор Іван Катеринчук. І принаймні ми побачили його, він вийшов до людей, які прийшли під обласну міліцію, і сказав досить правильні речі, що ми зараз повинні повернутися в правову площину і повинні зрозуміти, що відбувається. Відсторонені, звільнені від посад багато очільників міліції. І – наскільки я знаю – відкрито службову перевірку з приводу їхньої ролі і ситуації 2-го числа. Прокуратура порушила кримінальну справу з приводу бездіяльності міліції саме 2 травня під час оцих масових заворушень.

– За кілька днів до цієї події в Одесі голова РНБО Андрій Парубій на своїй сторінці у Facebook оприлюднив світлини, де видно, що на підходах до Одеси побудовані спеціальні укріплення, щоб перешкодити можливим провокаціям якраз в Одеській області. Отже, провокацій все ж очікували?

– Ну звичайно, ми ж розуміємо, що у нас країна – це багато таких різних пазлів... І якщо ми говоримо про спокій у Західному регіоні, то Схід і Південь мають трохи іншу картину. І Південь України відрізняється кардинально від Сходу України, тому що Херсон, Запоріжжя, Миколаїв, Дніпропетровськ, Одеса – всі ці міста під час протистоянь із листопада місяця – вони демонстрували таку картинку проукраїнськості, орієнтації на Україну як на державу, хоча були зовсім інші розрахунки, наскільки я розумію. Від Одеси чекали іншого, чекали, що ми будемо цілувати російські танки насправді. Але цього не відбулося! І тому я так думаю, що на тлі Донецька і Луганська було дуже вигідно якраз (от чому ми говоримо, що це «не одеський сценарій»), тобто, тут жертвами стали абсолютно всі. І ті, кого підставили, і ті, хто сам підставився, тобто, тут дуже багато питань.

– Тож кому було це вигідно?
Люди, які пішли зараз від влади, вони мають ресурси і гроші, але вони не мають територій. Дуже велику роль грає внутрішній фактор і це, все ж таки, Януковича компанія

– Я все таки думаю, що це менше всього там «російські сили», скажімо так... Справа в тому, що люди, які пішли зараз від влади, вони мають ресурси і гроші, але вони не мають територій. Як на мене, тут дуже велику роль грає внутрішній фактор і це, все ж таки, Януковича компанія – вони не можуть заспокоїтися, це теж один із чинників, він дуже багато речей пояснює. Росії, звичайно, вигідна дестабілізація у цій ситуації. Але знаєте, є така гарна фраза: «Не надо приписывать злому умыслу то, что делается по человеческой подлости». Коли ми говоримо, що очікували небезпеку, будували там блокпости, ми повинні розуміти, що блокпости – до них влада не має жодного відношення. Це громадські активісти почали самі, за власні гроші споруджувати ці пости. Це такі були, знаєте, «блокпост-мантра» для заспокоєння. Все, що каже Парубій – він приїхав, подивився на блок-пост, привіз там два десятка бронежилетів, на цьому місія вся закінчилась.

– А події, власне, відбулися не за межами міста, а в центрі міста.
Люди не розуміють, що відбувається, не розуміють, що на них чекає завтра, і люди не розуміють дій влади
– Звичайно. І події, а я думаю, що це початок був, тому що ми маємо досить невтішні прогнози, ми маємо знову ж таки скупчення невідомих людей по різних санаторіях (і на території області у тому числі), дуже багато «фейкової» інформації... Насправді існує така ось паніка... Знову ж таки – незрозуміло, що відбувається на рівні губернатора Одеської області: чи він звільняється, чи його звільняють, чи він залишається. Але не відбувається жодних комунікацій з людьми, люди не розуміють, що відбувається, не розуміють, що на них чекає завтра, і люди не розуміють дій влади.

– І все ж таки у Вас є причини для того, щоб вірити в те, що Одеса вистоїть, і що громадяни відіграють більшу роль, ніж ті, хто їх хоче розсварити?
Є речі набагато важливіші, ніж зарплата, квартира і відпустка за кордоном… Тому що слова «Батьківщина», «Одеса», «Місто», «Патріотизм», «Прапор», «Гімн» – вони виявились дуже важливими в житті громадян України

– Звичайно, мова навіть іде не про те, що громадяни відіграють роль якусь. Зараз громада відіграє головну роль. Ми абсолютно чітко розуміємо, що нас ніхто не може захистити і ніхто не може вирішити питання нашої власної безпеки, тому що ми маємо погрози (активісти мають), і конкретниі погрози. Ми сьогодні отримали повідомлення про побиття наших людей, частина людей просто почала ховатись, сім’ї почали ховатись. Але все одно ми розуміємо, що місто здавати не можна, і є речі, які, як виявилося, є набагато важливіші, ніж зарплата, квартира і відпустка за кордоном, наприклад. Тому що слова «Батьківщина», «Одеса», «Місто», «Патріотизм», «Прапор», «Гімн» – вони виявились дуже важливими в житті громадян України, тому що якраз українці – це умовно абсолютно, ви ж розумієте, що зараз мова йде про політичну націю, а не про етнічну, бо не може бути ніякої мови про етнічну націю.
Ми будемо захищати своє місто. Одеса – це Україна, і ніякої Росії тут не буде

І тут ось ця активність громади, оця готовність людей виходити (у неділю вийшло кілька тисяч громадян після ось цих всіх заворушень, які відбувались біля управління міліції), і дуже чітко ми сказали, що ми будемо захищати своє місто. Просто ми будемо його захищати. Одеса – це Україна, і ніякої Росії тут не буде.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG