Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ застерігає від зовнішнього втручання у проведення виборів в Україні


Парламентська асамблея Ради Європи наголошує на недопущенні зовнішнього втручання у внутрішні справи України і виборчий процес під час президентських виборів в Україні 25 травня.

Як повідомляє прес-служба МЗС України, про це йдеться в заяві передвиборчої місії Спеціального комітету ПАРЄ зі спостереження за позачерговими виборами президента України за результатами візиту в Україну 29–30 квітня.

На думку учасників місії, Україна потребує демократичних і таких, що заслуговують на довіру, виборів. У зв’язку з цим делегація ПАРЄ закликає українських громадян, незалежно від політичних переконань, регіональної чи мовної належності, взяти активну участь у передвиборчій кампанії та самих виборах.

Делегація відзначила позитивні зміни у правовому регулюванні виборчого процесу, які можуть додатково забезпечити достовірність результатів виборів. Також позитивно оцінено роботу Центральної виборчої комісії, зокрема всеохопний процес реєстрації кандидатів і відкритість ЦВК для спостерігачів, ЗМІ і представників кандидатів.

Крім того, учасники передвиборчої місії привітали зусилля української влади, спрямовані на забезпечення доступу до виборів громадянам, «чиї домівки перебувають під окупацією, як у Криму, або зазнають збройного втручання, як у Донецьку та Луганську».

Водночас делегація ПАРЄ наголосила, що залишаються певні недоліки, зокрема щодо фінансування виборчих кампаній, прозорості прав власності ЗМІ. Передвиборча місія вказала на необхідність підвищення рівня захисту журналістів.

Також делегація відзначила негативний вплив на виборче середовище внаслідок «втручання озброєних груп, які перебувають під впливом російської влади, зокрема у східних регіонах». У ПАРЄ наголосили, що кандидати мають отримати рівні можливості проводити зустрічі з виборцями й інформувати їх про свої програми, доступ до ЗМІ та можливість проводити свої кампанії в усіх регіонах України відповідно до українського законодавства.

За достроковими виборами президента України 25 травня спостерігатиме делегація ПАРЄ у складі 52 осіб, нагадали в МЗС.

XS
SM
MD
LG