Доступність посилання

ТОП новини

Янукович і «камарилья», які ховаються у Москві, постануть перед Гаазьким судом – Куренной


Янукович і «камарилья», які ховаються у Москві, постануть перед Гаазьким судом – Куренной
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:49 0:00

Янукович і «камарилья», які ховаються у Москві, постануть перед Гаазьким судом – Куренной

Гості «Вашої Свободи»: Володимир Куренной, народний депутат від партії УДАР.

Дмитро Шурхало: Щойно відбувалося, здається, ще навіть не завершилося, закрите засідання Верховної Ради. Є така інформація, що там сталася така ситуація, що якихось депутатів не пустили на засідання.

– Ні, насправді всіх депутатів пустили на засідання. Зареєструвалося 292 народних депутати. Але спочатку у процесі розгляду питань порядку денного, коли почався обговорюватися формат проведення засідання Верховної Ради, тобто він мав бути закритим або відкритим для ЗМІ, комуністи і лідер КПУ Симоненко, і інші члени цієї фракції де-факто почали провокувати більшість залу до якихось конфліктів, тобто почали вигукувати якісь гасла і так далі.

– Гасла якого плану?
Настрій комуністів і регіоналів відрежисовано. Почали ображати і державність України, і суверенітет, і ЗСУ

– Наприклад, оголошується міністр внутрішніх справ. Вони кричать: «Це – головний терорист! Це не АТО, а терористична операція!». І так далі. Був настрой у комуністів дуже агресивний. Частина членів фракції КПУ так само себе вела.

До речі, треба сказати, що сьогодні вони були в якомусь піднесеному настрої. Всі регіонали. Вони щось бігали, шушукалися і так далі. Деякі нардепи сьогодні з’явилися у залі, які, можливо, вже декілька місяців не з’являлися ніде в залі, і на засіданнях комітетів вони не з’являлися.

Це було не просто так. Це не випадково, на мій погляд, що сьогодні відбулося. Цей настрій комуністів і регіоналів – це все було відрежисовано. І після того, як вони вже почали просто ображати і державність України, і суверенітет України, і ЗСУ… Чим дальше, тим більше ми розуміємо, що це п’ята колона. Це вже не можна. І навіть найбільш ліберально і толерантно налаштовані люди…

– Ці фракції лишилися у залі під час обговорення?
Прийняли рішення вилучити членів КПУ з зали

– Ні. Ми прийняли рішення вилучити членів КПУ з зали. За це проголосувало 188 депутатів. За регламентом, достатньо 150.

– Здається, це перший такий випадок, що якусь фракцію видаляють із зали.

– Так. Єдине, що треба було вилучати по одному всіх нардепів від КПУ. Треба було просто вилучити самого Симоненка – всі інші покинули би залу самі. Але суті це не змінює. Ця фракція не має права знаходитися. По-перше, вона не давала можливість проводити засідання практично вигуками і так далі.

– Останнім часом така фраза стала широковживаною, її кажуть люди і в мас-медіа, і в соціальних мережах, що в Одесі все лише починається. Така зловісна фраза. Як на Вашу думку, чи це справді так?
В Одесі почнеться початок кінця системи влади, яка була збудована в цьому місці

– Я не думаю, що в Одесі це початок чогось. На мій погляд, в Одесі це кінець чогось. Насправді тільки зараз, можливо, в Одесі почнеться початок кінця тієї системи влади, яка за останні роки була збудована в цьому місці. Де-факто ми повинні розуміти, що нічого не змінилося після Майдану в Одесі. Нічого не змінилося!

– Принаймні, обличчя деяких керівників змінилися.

– Ну, деяких змінилися. До речі, сьогодні вже поміняли губернатора в Одеській області.

– Так. Ігор Палиця.
Керівник слідчого управління Одеської області при Артемі Пшонці, який був «патроном» регіону, є прокурором області
За два тижні знали, що в Одесі починається планування провокацій і штучного конфлікту. Всі правоохоронці, всі чиновники, не тільки в Одесі, а й у Києві також!!!

– Повернемося до губернатора Немировського, якого призначили. Людина, яка не має досвіду роботи в державі, яка не має досвіду політичної діяльності, публічної і так далі, все ж таки погодився на таку складну роботу, на таку складну область. Бо Одеський регіон – це дуже складний регіон. Фактично з трьох субрегіонів складається. Це дуже складний регіон, в якому треба дуже виважено працювати.

Але керівник обласної міліції Одеської області, людина, яка не просто не людина Немировського, вона взагалі ніякого стосунку до Немировського не має і з ним де-факто не працювала. Навіть коли вже її коли призначили. Представник ДАІ, який просто впав звідкись там, якісь «друзі» його порадили міністру внутрішніх справ призначити. Далі. Беремо керівника прокуратури обласної. Те, що ця людина була керівником слідчого управління Одеської області при Артемі Пшонці, який був «патроном» і куратором Одеського регіону, сьогодні ця людина є прокурором Одеської області. Що змінилося? Губернатор Немировський до нього ніякого стосунку не мав. І так само в СБУ.

І таким чином, що міг зробити той губернатор? Я не хочу виправдовувати Немировського, бо він погодився на таку роботу, не маючи досвіду. Але все ж таки він не міг нічого зробити.

Всі за два тижні знали, що в Одесі починається планування провокацій і штучного конфлікту із застосуванням сили і тому подібне. Всі це знали: всі правоохоронці, всі чиновники високого рангу не тільки в Одесі, а й у Києві також!!!

– Як так сталося, що керівники райвідділів у цей час, якщо всі знали, виявилися не в місті, а у відпустках?
Три керівники з чотирьох були за кордоном. Відпочивали на морях!
Керівництво одеської міліції співорганізовувало побоїще і провокації

– Три керівники з чотирьох були за кордоном. Не просто у відпустках, а закордоном відпочивали на морях!

Про цих трьох можна не говорити. Одеська вся міліція не просто виявилася непрофесійною, я маю на увазі керівництво перш за все, при чому це навіть не тільки вища, але й середня ланка, не просто непрофесійно, але й є підозра на те, що керівництво одеської міліції співорганізовувало оце побоїще і ці провокації.

– На відео ми бачили однакові позначки – червона смужка і в проросійських активістів, і в міліції. Чи є вже щодо цього якесь визначення, що це було?

– Поки що ні. Це буде чергове службове розслідування в рамках МВС. Чесно кажучи, якому я вже не вірю. Тому що всі попередні службові розслідування ні до чого не привели. Ми бачимо, що така кадрова політика – в Одесі нічого не змінилося. Ще раз кажу. Одну людину поміняли – і все!

– А чи є у нас такі готові команди, щоб у спайці працювали: прокурор-керівник міліції-губернатор?
Краще поставити недосвідчену молоду людину, але яка має принципи

– Краще поставити недосвідчену молоду людину, але яка має якісь певні принципи, яка має певний світогляд і якусь освіту, яка дозволяє працювати в цій сфері, ніж поставити людину, яка буде організовувати побоїща, в результаті яких загинули люди.

– Ви вважаєте, що є підстави казати, що керівництво міліції – організатори побоїща?

– Я вважаю, що є підстави казати, що керівництво міліції було співорганізатором цього побоїща. Я Вам кажу, що напередодні був затриманий автобус з людьми нібито з Придністров’я, тобто з людьми, які були відповідно екіпіровані. Вони були затримані органами міліції на в’їзді в Одесу. 60 людей. Після цього один з вищих керівників одеської міліції дає команду випустити цих людей. Вони їх випускають – вони беруть участь у безпорядках.

Так само по керівнику міського управління міліції, який призначив, весь час працював при режимі Януковича, обслуговував той клан, який сьогодні контролює, до речі, і мерію Одеси. Бо мерія як була костусєвська, сепаратистська, так вона і є сьогодні. Нічого не змінилося в Одесі.

Тому, коли ми говоримо, ми повинні казати, що поміняли 2-3 особи, а все інше? Все, що нижче «ватерлінії», – це все те, що було збудовано такими людьми, як Юра Єнакієвський, як Артем Пшонка, як брати Януковичі, діти Януковича і так далі. Це вони створили за роки. Бо Одеса, Ви ж розумієте, – це ласий кусень. Тому тут всі вони, як бджоли на мед, туди летіли.

– А як розцінити дії міліції? Чи є якісь пояснення, чому так сталося? Третього числа, коли на вимогу протестувальників звільнили затриманих проросійських активістів, то є така, її показали радо і російські канали, картинка, коли працівники міліції кидають щити і йдуть просто, вони скидають на одну купу щити і залишають шеренгу, яка охороняє міліцію. Що це було?
Це зрада всієї одеської міліції. Міліція в Одесі не може виконувати свої обов’язки. Рекетувати стареньких, збивали хабарі з малого та середнього бізнесу. Це вміють!

– Так, це було. Це зрада! Це зрада всієї одеської міліції. От чесно кажучи, сьогодні вже можна говорити про те, що в такому вигляді, в якому зараз є міліція, особливо в місті Одесі, просто непрофесійно підготовлена і сьогодні не може виконувати свої обов’язки. Що сьогодні може міліція? Рекетувати стареньких, які продають щось без дозволу, вони можуть збивати хабарі з малого та середнього бізнесу. Це вони вміють!

– З огляду на це, як Ви розцінюєте зміну керівництва як міліцейського, так і облдержадміністрації? Призначений нардеп, позафракційний Ігор Палиця замість Володимира Немировського.
В Одесі треба провести тотальну переатестацію всього керівного складу органів МВС. Тотальну!

– Я можу сказати, що зміну міліцейського керівництва я вітаю. Але я вважаю, ще раз кажу, якщо буде змінена одна людина – нічого не зміниться. В Одесі треба провести тотальну переатестацію всього керівного складу органів МВС. Всього керівного кладу! Тотальну! Тільки тоді ми побачимо. І не треба боятися молодих людей, не треба боятися навіть відсутності генералів і полковників у керівництві МВС. На сьогоднішній день в такій обстановці, яка є, краще хай це буде капітан, але це буде людина патріотично налаштована і професійно підготовлена, чи це вже буде корумпований полковник, який роками, крім того, що брати хабарі і обслуговувати якийсь клан, нічого не робив.

Так само і щодо губернатора. Принципово це не змінить, якщо не буде змінена вся піраміда в Одесі, нічого не зміниться. От Ігор Палиця. При всій повазі, я не знаю його як фахівця, як управлінця і так далі…

– Керував на керівних посадах у «Нафтогазі», наскільки я знаю.

– В Одесі нафтосховищ немає, газових сховищ теж немає. Я розумію природу цього призначення, чесно кажучи. Влада сьогодні, яка приймає подібні рішення, вони вже навіть не обговорюються і в рамках коаліції, але ми розуміємо, що зараз особливий період, сьогодні приймає рішення тому, що виявилося, що у Коломойського вийшло у Дніпропетровській області, а Палиця – це хто? Людина Коломойського! Всі це знають. Ага, значить, зараз у Палиці вийде. Дай, Боже, щоб у нього вийшло. Дай, Боже!

– Наскільки таке рішення можна вважати стратегічним? Чи так хаотично, випадково?
На сьогоднішній день стратегії немає. Ніхто не хоче займатися глибоко регіоном

– Я вважаю, що зараз це вже не стратегія. На мій погляд, на сьогоднішній день практично стратегії немає. Це рішення, коли немає що робити, немає що робити. І ніхто не хоче займатися глибоко регіоном, ніхто не хоче слухати людей з регіону, які щось можуть підказати. От приймаються найбільш прості, нібито популярні рішення. Це буде круто, звісно, що людина Коломойського стала губернатором, яка ніякого стосунку до Одеського регіону не має.

– Попередній губернатор мав стосунок до Одеського регіону?

– Звісно!

– Бачите, який це результат дало, що він має стосунок до регіону.

– Я ще раз кажу, що одна людина нічого не може змінити. Якщо поставлять вундеркінда губернатором і не дати йому можливі інструменти…

– А готові такі спрацьовані команди, які відразу можна ставити на область?
Я пропонував Гурвіца губернатором. Зміг би взяти під контроль ситуацію

– Так. Я, наприклад, особисто пропонував такі варіанти. Я пропонував назначити Гурвіца губернатором Одеської області. І він зміг би взяти під контроль ситуацію. І він там навів би порядок, як це було, коли він був декілька термінів мером Одеси.

Інша справа, що Гурвіц не хоче бути губернатором. Він хоче бути мером. Але це інше питання.

– Так, бачите, якщо він не хоче бути губернатором.

– Слухайте, є державні інтереси! Треба було запросити його в.о. президента і доручити йому. Ніхто вже не відмовився б.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухач: Я щодо коментаря, що в Одесі після Майдану нічого не змінилося. Так я помічаю, що і в Києві теж майже нічого не змінилося. Я під час Майдану їздив зі стрічкою, так на мене витріщалися. І після Майдану. А якщо їдеш з прапором, то взагалі тебе вважають за ненормального!

– Пане Курінний, а те, що зараз така дата – 9 Травня. На цю дату, цілком імовірно, відбудуться спроби знову дестабілізувати ситуацію. На Вашу думку, наскільки після того, що відбулося, оновлена одеська влада, оновлене керівництво міліції зараз контролюють ситуацію? Наскільки вони готові до нових якихось надзвичайних…?
Сидячи у кабінетах, не вийде контролювати ситуацію в Одеському регіоні

– Ви мені ставите запитання, на яке самі можете відповісти. Людей призначили сьогодні-вчора. Як вони можуть контролювати ситуацію? Вони не можуть її контролювати! Якщо міліцію формували роками, сьогоднішній керівний склад УМВС, то призначений Катеринчук, генерал-майор, два дні тому. Що він може? Зрозуміло, що треба робити все, що можливо.

І зараз вже просто так у такому режимі, сидячи у кабінетах, не вийде контролювати ситуацію в Одеському регіоні і в місті Одесі. Треба запрошувати всім шановним панам начальникам великим свіжопризначеним і старопризначеним громадськість. Є в Одесі нормальні, адекватні люди, які сьогодні хотіли б допомогти владі навести лад і порядок. Але їх іноді просто не питають.

У нас взагалі-то міліція виступала за те, щоб колону проукраїнськи налаштованих громадян якраз придушити. І вони допомагали сепаратистам це робити. Це було також в Одесі. Ну, що ж – «з пісні слів не викинеш». Але сьогодні треба загони Самооборони , які є в Одесі, Євромайдану, ті почали робити батальйон спеціального призначення, батальйони територіальної оборони і так далі, тобто всі сили треба скоординувати, створювати штаб в регіоні по координації дій під час 9 травня.

– Щось відбувається у цьому плані?

– Поки я нічого не чув. Я думаю, сподіваюся.

– Запитання ще одного слухача.

Слухачка (переклад): Що собі думає Аваков? Я – пенсіонерка. Нікуди не ходжу, вдома сиджу, тільки радіо слухаю. Але я теж знаю про зацікавленість Путіна створити ланцюг від Одеси до сходу, до Луганська. У чому справа? Чому на це ніякої уваги не звернули? Особливу увагу не відвели міліції, армії, всім силовим структурам? У чому справа?

(Переклад). Є кілька відповідей. Кілька складових відповіді. Одна частина об’єктивна – у нас просто не вистачає сил. Роки правління режиму Януковича в цій сфері, у сфері національної безпеки, були спрямовані на те, щоб зруйнувати систему національної безпеки. Зруйнована армія за великим рахунком. Давайте називати речі своїми іменами.

– Крім силової складової, яка ще складова відіграє вагому роль?
У нас є проблема з уповільненням прийняття рішень

– А друге питання – це питання професійності. Не менш важливе питання. Так, треба говорити, що у нас не вистачає того, цього, п’ятого, десятого, але в нас є також проблема з уповільненням прийняття рішень.

– Запитання ще одного слухача.

Слухачка (переклад): Я хотіла б почутим відповідь кожного українця, які зараз живуть в Україні і спостерігають за цим. Я знаю, що Росія зараз подає до Гаазького суду на ті злочини, жертви, які сталися на території України. Як Ви вважаєте, якщо міжнародники-юристи приїдуть і розслідують всі ті злочини, чи знайдеться там слід цих керівників, які зараз керують нами?

Ті жертви, які були з обох сторін: і військові, і міліція, і громадяни і в Україні, і в Одесі останній жахливий випадок. Міжнародні юристи дійсно допоможуть розібратися, що ж відбувається в нас в Україні?

– Чи доцільним є втручання міжнародних спостерігачів, міжнародного розслідування у те, що відбувається?
Серед злочинців, які постануть перед Гаазьким трибуналом, буде Янукович; «камарилья», яка ховається у Москві; представники російських спецслужб

– Що стосується злочинів проти людяності, що стосується злочинів, які дійсно скоєні на території України, скоєні вищими посадовими особами, то так, я не проти. Я вважаю, що потрібно залучати Гаазький трибунал, треба залучати міжнародних слідчих, які будуть це питання розглядати.

Я впевнений, що серед головних злочинців, які будуть підозрюватися, і які постануть рано чи пізно перед Гаазьким трибуналом, буде обов’язково президент Янукович, буде обов’язково його «кліка» і «камарилья», яка зараз ховається у Москві, у тому числі, боюся, що це будуть представники російських спецслужб, які сьогодні організовують ці провокації, які беруть участь, сьогодні фактично створили цю ситуацію в Луганській і в Донецькій областях. І в місті Одесі, повірте мені!

– Ви згадали про автобус з Придністров’я з людьми, підготовленими для участі в масових безладах.

– Нібито з Придністров’я. Я не можу сказати, що то з Придністров’я.

– Наскільки взагалі близькість Придністров’я істотно впливає?

– Звісно, впливає.

– Яким чином?
Кордон придністровсько-український дірявий

– Придністров’я – це «сіра» чи «чорна» зона, Ви ж розумієте, яка не контролюється міжнародними правилами.

Ми вже другий місяць чуємо, що весь кордон у нас закритий. Але як тоді, виявляється, проникають російські диверсанти у Слов’янськ, Краматорськ? Так само і кордон придністровсько-український. Він, вибачте, дірявий.

– Ви можете сказати, наскільки істотно люди звідти впливають на ситуацію в Одесі?

– Вони впливають. Це найбільш підготовлені саме диверсійні групи, які є підбурювачами. Розумієте? Основна маса учасників цих акцій сепаратистського толку – це місцеві мешканці, одесити. Це такі самі одесити. Але ці люди виходять з мирними вимогами. Або хочуть чогось добитися і так далі. А ось закинуті іноземці, росіяни, представники з Криму, з Придністров’я і представники ГРУ Російської Федерації організовують це і професійно, бо їх до цього готували, підбурюють і підлаштовують ситуацію, що починаються подібні речі, які, на жаль, відбулися в Одесі і мали такі трагічні та просто жахливі наслідки.

– Як Ви вважаєте, 9 травня вдасться уникнути повторення?

– Я сподіваюся на це. Якщо всі будуть діяти, вже сьогодні почнуть готуватися і діяти, якщо буде налагоджена координація силових структур, правоохоронних органів, громадськості і влади, місцевого самоврядування, то буде все нормально.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG