Доступність посилання

ТОП новини

Донбасу першому розширять самоврядування – на зло сепаратистам?


Київ – Український уряд розпочав реформи місцевого самоврядування з метою децентралізації влади. На нараді за участі представників уряду, східних та західних областей ішлося про те, що місцева виконавча влада стане виборною, а територіальні громади міст і сіл отримують широку фінансову автономію. Керівники Донеччини пропонують запроваджувати пілотний проект з децентралізації саме в них. Частина експертів припускає, що децентралізація зніме напругу на сході України.

Донецька область готова стати майданчиком для пілотних проектів із децентралізації влади і місцевого самоврядування в Україні. З такою пропозицією виступив керівник Донеччини Сергій Тарута на нараді очільників східних та західних областей України в понеділок, яку проводив віце-прем’єр, міністр регіонального розвитку Володимир Гройсман.

У коментарі Радіо Свобода Сергій Тарута зауважив, що такі проекти децентралізації «виб’ють ґрунт з-під ніг» сепаратизму на Донбасі.
Ці зміни дадуть регіонам бюджетну та економічну самостійність, і стануть стимулом для розвитку
Володимир Гройсман


«Ми самі запропонували Донеччину як майданчик для пілотного проекту. Ми готові до того, щоб відпрацьовувати технології децентралізації для решти України, хоча Донбас в цьому плані матиме свою специфіку. Нинішня нарада засвідчила хибність заяв окремих мешканців Донеччини, що мовляв, Донбас не чують. Коли починаєш спілкуватися з прихильником федералізації й озвучуєш йому особливості децентралізації (як її бачить чинний уряд – ред.), зокрема – контроль громад міст і сіл за розподілом значної частини податків, за середньою освітою та правоохоронцями, зменшення чиновницького апарату – вони визнають, що саме цього прагнуть. І навпаки, маємо приклад Росії, яка є федерацією, і в якій децентралізація не відбувається зовсім», – підсумував Тарута.

Сьогодні на нараді в Мінрегіоні віце-прем’єр Володимир Гройсман обговорював реформу місцевого самоврядування з керівництвом Донецької, Луганської, Волинської та Львівської областей. За його словами, її основою стане децентралізація влади та фінансів, і перші урядові законопроекти щодо цього вже надійшли до Верховної Ради.

«Ми завершимо основні реформи у 2014 році, такою є наша позиція, – зазначає Гройсман. – Наше спільне бажання – дати змогу кожному громадянинові самореалізуватися, і це неможливо без передачі повноважень місцевим громадам. Ці зміни дадуть регіонам бюджетну та економічну самостійність, і стануть стимулом для розвитку. Той, хто не затискає бізнес – отримує більше коштів у місцевий бюджет».

Серед змін, які анонсує Володимир Гройсман – скасування обласних та районних державних адміністрацій, функції яких візьмуть на себе виборні виконкоми. Державний же контроль здійснюватимуть представництва центральної влади, які будуть в рази менш чисельними, ніж нині є адміністрації. Місцеві громади розподілятимуть значну частину податків, відповідатимуть за середню освіту та першу медичну допомогу й інші сфери, самі вирішуватимуть питання об’єднання з іншими громадами, щоб краще розвиватися. В підсумку всі громади матимуть мінімальний рівень добробуту, який нині передбачений українськими законами, однак той, хто найменше заважатиму бізнесу, матиме найбільші надходження до місцевого бюджету, – ці та інші зміни передбачає концепція, яку озвучує Мінгегіон.

Керівники областей, районів та міст, які брали участь в нараді, здебільшого схвально оцінювали такий підхід до децентралізації влади. Вони мали питання і пропозиції тільки щодо деталей. Зокрема, чимало місцевих керівників з Донецької та Луганської області пропонували проводити децентралізацію у прискореному темпі.

Раніше про таку стратегію з децентралізації влади в Україні, як гарантію неповернення диктатури часів Януковича, говорив з трибуни Верховної Ради прем’єр Арсеній Яценюк.

Децентралізація здатна погасити напругу на сході України – експерт

Децентралізація в тій формі, яку пропонує уряд, здатна погасити напругу на сході України, вважає експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава.
На сьогодні у місцевих еліт, місцевих громад – є певне бажання мати більше прав
Володимир Застава

«На сьогодні у місцевих еліт, місцевих громад – є певне бажання мати більше прав. В основному ці права стосуються гуманітарних питань, і все знову зводиться до вибору мови. Це актуально для південного сходу. Для деяких регіонів актуальні питання великих економічних свобод. І ці мотивації є підставою для так званого сепаратизму», – констатує експерт. За його словами, всі ці моменти охоплює децентралізація. Водночас, гуманітарні вимоги, які озвучують прихильники федералізму, свідчать про їхню політичну незрілість, підсумовує Застава.

Водночас колишній депутат Верховної Ради, експерт з питань місцевого самоврядування Борис Беспалий припускає, що децентралізація в Україні може залишитися на рівні обіцянок.
Можна проводити на сьогодні децентралізацію, не змінивши в Конституції жодної коми
Борис Беспалий

«Можна проводити на сьогодні децентралізацію, не змінивши в Конституції жодної коми. Тому мене насторожує, коли кажуть: «занесемо в нову Конституцію і тоді почнемо». Це схоже на те, що пообіцяв і не виконав обіцянку. Для того, щоб реально провести децентралізацію, можна зробити зміни до законів. Навіть зараз їх можна робити. Це два основних закони : про місцеве самоврядування та бюджетний кодекс», – заявив Борис Беспалий.

Між тим, Володимир Гройсман заявив, що перші кроки з децентралізації влади почалися вже зараз, і що вони не прив’язані до того, змінять чи не змінять закони. Зокрема, за його словами, за рішенням кабміну вже днями частина загальнодержавних податків залишатиметься на місцях, а більшість державних послуг мешканцям регіонів надаватимуть у спеціальних центрах, які діють за принципом «єдиного вікна».
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG