Доступність посилання

ТОП новини

Попри заяву Путіна і викриття СБУ, сепаратисти й далі готують «референдум»


Донецьк – У Донецьку представники самопроголошеної республіки готуються до незаконного референдуму, який призначили на 11 травня. За їх словами, вони вже мають 3 мільйони бюлетенів та списки виборців. При цьому, українська влада референдуму не визнає, а перенести цей «референдум» порекомендував навіть президент Росії Володимир Путін. Після зустрічі з президентом Швейцарії, яка наразі головує в ОБСЄ, Путін у середу заявив: «Просимо представників південного сходу України, прихильників федералізації країни перенести намічений на 11 травня поточного року «референдум».

СБУ оприлюднила розмову між представниками самопроголошеної республіки й одним із лідерів праворадикальної російської організації «Русское народное единство», з якої стає зрозуміло – проведення референдуму координують із Москви.

Від Донецька вимагають 100% відповідей «за» республіку. Щоправда, як потім бідкалась російська сторона – координуються дії донецьких сепаратистів з Москви, але не з Кремля. В унісон до цієї заяви Володимир Путін попросив представників самопроголошених республік Півдня та Сходу України відкласти «референдум» і підтримав проведення президентських виборів в Україні.
Із переносом референдуму не визначились

На лідерів так званої «Донецької народної республіки» заява Путіна, можливо, не подіяла. Позиція ДНР незрозуміла. У середу було принаймні три різних заяви від трьох лідерів сепаратистів щодо імовірного переносу «референдуму». Лідер так званої республіки Денис Пушилін закликає дослухатись до Путіна, а от голова так званого «центрвиборчкому» невизнаної республіки Роман Лягін розповів Радіо Свобода, що дата «референдуму» незмінна, більш того, вже все готове для голосування.
«На базі 22 окружних комісій створені 53 територіальні виборчі комісії, дільниць для голосування відкриється більше ніж 1200. Ми використовуємо неякісні списки виборців, списки 2012 року, які ще тоді були неточними, і частину виборців будемо вносити у додатковий список. Бюлетені не матимуть захист, але телекамери будуть наглядати за всім, що відбувається», – розповів Лягін. Він також додав, що вже надрукована більшість із понад трьох мільйонів бюлетенів, а на підрахунок голосів у виборчій системі самопроголошеної республіки піде кілька годин.

Як не дивно, за словами Романа Лягіна виборчі дільниці будуть розташовані у звичних місцях, наприклад у школах. Крім того, у так званої республіки вже є люди, що працюватимуть на дільницях та в лічильних комісіях.

При цьому, місцева влада сприяє проведенню незаконного «референдуму», хоч і не може до кінця сформулювати власну мотивацію. Зокрема, міський голова Донецька Олександр Лук’янченко дозволив голосувати у школах, але обґрунтувати таке рішення не зміг.

«Перше. Люди не розуміють, яка є законодавча база для його проведення, – говорить міський голова. – Друге. Питання, яке сформульоване в бюлетенях, звучить наступним чином: «Чи визнаєте ви акт про державну незалежність Донецької народної республіки?». На мітингах і площах, коли звучали заклики про «референдум», звучали питання про федералізацію, про податкову автономію, про статус мови, але не звучало питання про створення окремої держави». Яким чином це може пояснити лояльність влади до сепаратистів, незрозуміло.

Чи хочуть донеччани незалежності?

Обласна влада вже виступила із заявою, що «референдум» вони не визнають.

Натомість, голова обласної адміністрації Сергій Тарута пропонує почати процес децентралізації влади в Україні з Донеччини в якості альтернативи сепаратистським діям. При цьому, на референдумі-опитуванні, яке пройшло на Донбасі кілька днів тому, було з’ясовано, що з опитаних більш ніж 93 тисяч мешканців регіону, 73% хочуть жити в Україні і, відповідно, теоретично створення самостійної республіки не мали б підтримати.

Втім, за словами експертів, 11 травня, в разі спроби проведення незаконного «референдуму», йтиметься не про волевиявлення народу, а про тотальну фальсифікацію. За їхніми словами, шансів на чесні результати вкрай мало.

Голова донецького Комітету виборців України Сергій Ткаченко розповів Радіо Свобода, що вже відомо – результати «референдуму» будуть такими, якими їх «напишуть» організатори, тому будь-які обіцянки прозорості цього фейкового «референдуму» нічого не варті.
Результати будуть написані такі, які потрібні, скажімо так, організаторам цього фейкового «референдуму
Сергій Ткаченко

«У будь-якому випадку, результати будуть написані такі, які потрібні, скажімо так, організаторам цього фейкового «референдуму», – говорить голова донецького КВУ. – Та розмова, яку Служба безпеки оприлюднила, між Москвою і Донецьком, стосовно організації цього референдуму, якраз і підтверджує те, що результати будуть «намальовані». Сам «референдум» за своєю суттю є нелегітимним, бюлетені і ще будь-які папірці теж є нелегітимними. Нелегітимні папірці із захистом чи без захисту – вони легітимними від цього все одно не стають».

Незважаючи на незаконність «референдуму» та неоднозначні заяви Путіна, на Донеччині все більше з’являється агітаційних матеріалів з приводу голосування. Крім роздрукованих листівок, у місті з’явились і величезні біг-борди із закликом прийти 11 травня на «референдум», а на фм-хвилях є окрема станція, на якій рекламують самопроголошену республіку, без жодних реакцій з боку правоохоронців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG