Доступність посилання

ТОП новини

Луганщина: чергове захоплення прокуратури, підготовка «референдуму» та спроби зірвати вибори


Луганськ – На Луганщині сепаратисти продовжують готуватися до так званого «референдуму» про незалежність регіону і намагаються зірвати вибори президента. Бойовики нападають на членів виборчих комісій та знищують документацію. В області вони повноправні господарі. Їздять зі зброєю в міста і райони Луганщини, диктують свої умови чиновникам та представникам влади. Тим часом міліція зізнається, що криміногенна ситуація в регіоні вийшла із під контролю.

Напередодні ввечері дві сотні людей зібралися під стінами управління МВС в Луганській області. Люди були без зброї, але агресивно налаштовані. Вимагали від начальника управління Анатолія Науменка, якого цей же натовп ще недавно називав «народним начальником міліції», присягнути народу Луганщини і не виконувати накази Києва. Люди готові були штурмувати будівлю міліції, але приїхали озброєні бійці так званої «Армії Південного Сходу» і наказали не штурмувати будівлю.

У середу бойовики знову захопили обласну прокуратуру. Наказали вийти всім працівникам прокурати і почали про щось домовлятися з прокурором Луганщини. Результати цих переговорів поки що невідомі. Це вже друге захоплення будівлі прокуратури. Перше було 29 квітня. Тоді мітингувальники завдали збитків на півмільйона гривень і знищили частину документів.

Також ЗМІ повідомляють про захопленні будівлі прокуратури в місті Сєверодонецьку.

«Референдум» і Партія регіонів

Бойовики продовжували готуватися до «референдуму» та зривали вибори президента. Так, 10 людей з автоматами розгромили приміщення окружної виборчої комісії у Краснодоні. Голову комісії нападники побили. Про це Радіо Свобода розповів керівник обласної організації Комітету виборців України Олексій Свєтіков. Під час нападу пошкоджено частину документації.

Крім того, у середу невідомі люди блокували роботу та захопили у заручники членів дільничних виборчих комісій територіального виборчого округу №110 у місті Попасна. Члени комісій проводили зустріч з представниками окружкому у приміщені Попаснянської райдержадміністрації. Згодом людей відпустили. ­­

Після інциденту у Попасній члени дільничних комісій масово відмовляються від участі. Фактично дільничних комісій в Попаснянському районі вже немає. Люди бояться
Олексій Свєтіков
«Нападники вели себе агресивно. Вони аргументували свої дії тим, що в Луганській області не потрібно проводити вибори президента. Після інциденту у Попасній члени дільничних комісій масово відмовляються від участі. Фактично дільничних комісій в Попаснянському районі вже немає. Люди бояться», – розповів Олексій Свєтіков.

На думку експерта, ці приклади у Краснодоні і Попасній свідчать про спроби зірвати вибори президента на Луганщині.

Представник КВУ також повідомив, що організувати проведення так званого «референдуму» про статус Луганської області сепаратистам допомагає Партія регіонів.
Ми точно знаємо, що у Краснодоні підготовкою референдуму 11 травня займається міська організація Партія регіонів
Олексій Свєтіков
«Ми точно знаємо, що у Краснодоні підготовкою референдуму 11 травня займається міська організація Партія регіонів. Робота відбувається в офісі Партії регіонів», – зазначив Олексій Свєтіков.

Водночас прес-секретар обласної організації Партії регіонів Юрій Юров в коментарі місцевим ЗМІ заявив, що Партія регіонів не є організатором «референдуму», але в цілому схвалює його проведення.
Ставлення Партії регіонів в цілому позитивне до цього референдуму, як форми народного волевиявленню, але ми не є організаторами
Юрій Юров
«Ставлення Партії регіонів в цілому позитивне до цього референдуму, як форми народного волевиявленню, але ми не є організаторами. В індивідуальному порядку, наскільки мені відомо, багато членів партії беруть участь у тих чи інших структурах, але це не партія організовує», – заявив Юрій Юров.

На півночі області шанують український прапор

Наразі сепаратисти намагаються поширити свій вплив на північ області – це вже не Донбасу, частина Слобожанщини. Якщо на півдні Луганщини, в промислових містах бойовики досить просто вивішували російські прапори, то у північних сільських україномовних районах ситуація інша. Тут про «референдум» особливо нічого не чули, а готуються в штатному режимі до виборів президента.

Напередодні у місті Сватовому сепаратисти вели переговори із керівництвом району, але українські прапори продовжують майоріти на адмінбудівлях у цьому місті.

Загалом люди на півночі області бояться втратити спокій та мир, яких не вистачає у Луганську.

Криміногенна ситуація вийшла із під контролю, констатують у міліції. Все частіше фіксуються розбійні напади, вбивства, грабежі, крадіжки автотранспорту. В міліції це пов’язують з великою кількістю вогнепальної зброї, яка потрапила в руки жителям регіону. Часто злочини скоюють люди у масках і з автоматами. Хоча в «Армії Південного Сходу» кажуть, що не мають до цього жодного відношення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG