Доступність посилання

ТОП новини

Експерти про заяву Путіна: повстання провалилось, Путін рятує «друзів» від ганьби


Заклик Володимира Путіна до прихильників федералізації на південному сході України – перенести запланований референдум – заскочив зненацька і самих сепаратистів, і міжнародних експертів. У середу в ході прес-конференції після зустрічі із президентом Швейцарії Дідьє Буркхальтером Володимир Путін також заявив, що вважає вибори президента України 25 травня кроком у вірному напрямку.

«Питання у тому, чи використає Росія свій вплив у східній Україні, щоб зупинити референдум та підтримати проведення президентських виборів. Побачимо», – написав у Twitter колишній посол США в Україні Стівен Пайфер.

«Якийсь підроблений референдум на сході України 11 травня був частиною плану дестабілізації. Добре, що Москва відмовилась від нього», – написав у Twitter міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт.

Між тим професор військових досліджень Королівського коледжу у Лондоні Лоренс Фрідман відзначив, що «розслаблятись» зарано, і у щирості намірів Путіна ще треба переконатись.

На думку дослідника, можливо Путіну довелось визнати, що спроба проштовхнути референдум, який неможливо організувати на практиці була тактичною помилкою.

Слідкувати за подальшими діями Путіна закликав віце-президент «Атлантичної ради» Деймон Вілсон. На його думку, зрештою на Путіна могла вплинути загроза нових санкцій проти Росії у разі проведення референдуму 11 травня, яку напередодні озвучили у Державному департаменті США.

«Для того щоб уникнути санкцій, прив'язаних до зриву виборів 25 травня в Україні, Путіну треба змінити не лише тон заяв, але і реально відмовитись від підривної діяльності», – відзначив Вілсон.

Він також зазначив, що надалі Путін може заявити, що незважаючи на його особисту прихильність до виборів в Україні 25 травня «вони не можуть бути проведені з огляду на реальну ситуацію в Україні».

Вілсон також припускає, що Путін може оголосити нового президента України нелегітимним, через малу явку виборців на Донбасі.

Натомість Девід Блер з видання «Дейлі Телеграф» вважає, що Путін просто врятував своїх «друзів» від ганьби.

«Друзі Путіна у Донецьку не мали шансів провести навіть мінімально переконливий референдум цієї неділі. Він просто врятував їх від ганьби», – відзначив Блер у Twitter.

Інший британський журналіст Олівер Булоу відзначив, що ймовірно президент Швейцарії – після зустрічі із яким Путін озвучив звернення до сепаратистів – може мати, потужні важелі впливу на Путіна.

Журналіст також відзначив, що підйом на російських фондових ринках після заяви Путіна, міг створити умови для особистого збагачення посвячених у Плани президента Росії.

«Якщо подивитись на російські ринки, якщо хтось заздалегідь знав про заяву Путіна, він міг заробити сьогодні дуже багато грошей», – сказав журналіст.

Натомість західні журналісти, які перебувають на сході України, або спеціалізовано висвітлюють перебіг кризи, відзначили що заява Путіна стала шоком для прихильників федералізації.

Про це з Донецька пише кореспондент видання «BuzzFeed» Майк Джигліо.

«У штабі ДНР не вірять, що Путін міг сказати таке. «Важко коментувати. Я просто збентежений», – ксказав мені один з активістів».

«Слова Путіна про президентські вибори в Україні тут сприймають найважче. Чоловік у камуфляжі навіть подумав, що це українська пропаганда», – твітить журналіст.

За словами Джигліо деякі з сепаратистів вважають, що Путін намагається дистанціювати себе від подій найближчого майбутнього.

Про обурення словами Путіна у Слов'янську пише у Twitter Тім Джуда.

«Руслан, колишній житель Лондона, який зараз наповнює мішки піском у Слов'янську, каже що Путін «боягуз... він зрадив нас. Він за це заплатить».

Нарешті журналіст Леонід Рагозін так коментує заяву Путіна: «Думаю, Путін щойно визнав, що спроба організувати повстання на Донбасі провалилась».

Між тим у НАТО заявили, що досі не бачать відведення російських військ від кордонів України. Про це пише журналіст Ай-Ті-Ві Ньюс Джеймс Мейтс.

Як відомо, у середу в ході прес-конференції після зустрічі із президентом Швейцарії Дідьє Буркхальтером Володимир Путін закликав прихильників федералізації на південному сході України перенести запланований на 11 травня референдум про самовизначення регіонів.

«Ми вважаємо, що найголовніше - це налагодити прямий діалог, прямий повноцінний діалог між нинішньою київською владою та представниками південного сходу України, в ході якого представники південного сходу України могли б запевнитись, що їх законні права в Україні будуть гарантовані. І у зв'язку із цим ми просимо представників південного сходу України, прихильників федералізації країни перенести запланований на 11 травня поточного року референдум , з тим щоб створити необхідні умови для цього діалогу».

Путін також заявив про відведення російських військ від українського кордону.

Він відзначив, що у кризі в Україні «винні ті, хто організував державний переворот у Києві 22-23 лютого і досі не потурбувався про те, щоб роззброїти праворадикальні та націоналістичні елементи».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG