Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк пропонує в Конституції передбачити можливість надання російській офіційного статусу


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк виступає за закріплення в Конституції права місцевих рад надавати статус офіційної російській та іншим мовам і за збереження української як єдиної державної мови. Про це йдеться в зверненні прем’єра до українського народу з нагоди Дня Перемоги.

«Ми зберігаємо в силі мовний закон Ківалова-Колесніченка, ухвалений «регіоналами» і комуністами. У тих областях, де більшість людей говорить російською, – він має юридичний статус регіональної. Фактично ж його права і можливості там такі ж, як у державної української. Як голова уряду, під час розгляду змін до Конституції запропоную норму, згідно з якою за збереження статусу української як єдиної державної мови місцеві ради отримають право надавати статус офіційної російській та іншим мовам», – йдеться в зверненні, розміщеному на сайті Кабміну.

«Єдність країни неможливо забезпечити, не навчившись слухати один одного та йти на компроміс», – додав Яценюк.

Він також нагадав, що українська влада за своєю ініціативою і відповідно до Женевських домовленостей почала «широкий загальнонаціональний діалог з питань нової Конституції України». Головні зміни, за словами прем’єра, стосуються масштабної децентралізації влади, розширення повноважень громад, районів, областей.

«Ми скасовуємо посади голів адміністрацій, яких присилають з Києва. Владою будуть наділені виконкоми, сформовані радами, яких обиратимуть люди. Разом із повноваженнями на місця буде і повноваження розпоряджатися коштами. Коли ми говоримо про децентралізацію, то виходимо з того, що це стосується і гуманітарної політики. Які ще свята відзначати, кого вважати героями, в якій церкві молитися, якими мовами говорити – це те, чого ніколи не нав’яжеш людям згори. Це те, в чому важливо враховувати місцеву специфіку», – додав він.

Росія неодноразово заявляла про порушення прав російськомовних людей в Україні і закликала Україну зробити російську другою державною мовою.

Тим часом, у березні в доповіді Комітету експертів Європейської хартії регіональних мов або мов меншин йшлося, що російська мова в Україні захищена набагато краще порівняно з іншими мовами меншин.
XS
SM
MD
LG