Доступність посилання

ТОП новини

Приєднання Донбасу до Дніпропетровщини: народне волевиявлення чи політтехнологія?


Дніпропетровськ – Територіальне опитування жителів Донецької та Луганської областей про приєднання до Дніпропетровщини відбудеться, як і планували, 11 травня цього року. Організатори кажуть: попри складнощі з підготовкою заходу, від його проведення не відмовились. На Донбасі вже готові приймати людей десятки дільниць для голосування, видрукувані бюлетені. Але деякі експерти сумніваються, що результати референдуму будуть втілені в життя, й розцінюють опитування як політтехнологію.

Дніпропетровщина – спокійний і стабільний регіон, де не сталося жодної військової сутички, за темпами зростання економіки він випереджає навіть деякі країни Європи – Румунію, Грецію, Болгарію. Такі аргументи на користь приєднання Донбасу до Дніпропетровщини лунають в промо-роликах, що розповсюджують в інтернеті – із закликами взяти участь в опитуванні.

Організатори заходу заявляють: на відміну від так званого «референдуму про федералізацію», цей захід відбуватиметься без жодного тиску на виборців і відповідає законодавству України.

До неділі на Донбасі сформують 42 виборчі дільниці, які охоронятиме міліція. Зараз їх є вже 32. Надруковано понад 1,8 тисячі бюлетенів, це більше половини від потреби. У бюлетенях міститься лише одне запитання – «Чи підтримуєте Ви входження вашої територіальної громади до складу Дніпропетровської області?» і два варіанти відповіді – «так» або «ні».

А втім, у виборчій комісії, яка займається підготовкою опитування, визнають: ситуація непроста, на співробітників дільниць чинять тиск проросійські сепаратисти. Громадський активіст Сергій Іванов, який організовує опитування на Луганщині, розповів Радіо Свобода, як розв’язують організаційні питання.

Є певні складнощі проведення опитування, однак ми вирішуємо ці проблеми. Ми покриваємо практично всю північ Луганщини – Старобєльськ, Сватове, Рубіжне, Сєвєродонецьк. Дещо складніша ситуація в Лисичанську
Сергій Іванов
«Є певні складнощі проведення опитування, однак ми вирішуємо ці проблеми. Зокрема, ми досягли угоди про співпрацю з незалежними профспілками гірників, які не підтримують сепаратистів. Відтак скриньки, куди будуть опускатись бюлетені, будуть встановлені на низці вуглевидобувних підприємств, на шахтах. Крім того, ми покриваємо практично всю північ Луганщини – Старобєльськ, Сватове, Рубіжне, Сєвєродонецьк. Дещо складніша ситуація в Лисичанську, однак ми над нею працюємо. На місцях ми опираємось на допомогу наших активістів – людей, які підтримують соборність й унітарність нашої держави, які виступають проти озброєних людей, які під дулами автоматів хочуть затягнути нас, я так підозрюю, в мезозой, в час безкарності й анархії», – зазначає Сергій Іванов.

Організатори опитування розраховують, що у неділю в опитуванні «Разом із Дніпром» візьмуть участь близько 2,5 мільйона жителів Донеччини та Луганщини. У п’ятницю громадянам роздаватимуть запрошення на виборчі дільниці.

За словами організаторів, підсумки референдуму матимуть рекомендаційний характер. Якщо ідею зміни територіального устрою підтримає більшість луганчан та донеччан, результати голосування передадуть до Верховної Ради, каже керівник комісії з проведення опитування Михайло Лисенко.

Якщо більша частина людей, а ми впевнені, що це буде саме так, проголосує за приєднання Донецької та Луганської областей до Дніпропетровщини, то керівництво Дніпропетровської області звернеться до Верховної Ради України
Михайло Лисенко
«Якщо більша частина людей, а ми впевнені, що це буде саме так, проголосує за приєднання Донецької та Луганської областей до Дніпропетровщини, то керівництво Дніпропетровської області звернеться до Верховної Ради України і та, я впевнений, ухвалить рішення про зміну адміністративної одиниці. Це відбудеться згідно з Конституцією України – статтями 2-ю, 3-ю», – сказав Лисенко.

«Контрхід з боку Коломойського»

Водночас аналітики відзначають, що, підтримавши територіальне опитування на Донбасі, голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський та його оточення зробило заявку на політичне лідерство в цілому регіоні Східної України.

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов вважає: цей «референдум» має таку ж саму легітимність, як і «референдум» федералістів, однак як політтехнологія – хід вдалий.
Це контрхід з боку Коломойського, певна політична технологія, яка в умовах, які склались, я вважаю, може мати ефект
Андрій Золотарьов

«Коломойський, який має репутацію людини, що набила руку на бізнес-конфліктах, втілює технологію бізнес-конфліктів у політику. Це – віддзеркалення тієї технології, яку намагаються втілити представники так званих донецької та луганської республік. Це віддзеркалення нівелює значення того «референдуму». Тут мова не йде про легітимність чи не легітимність. Це контрхід з боку Коломойського, певна політична технологія, яка в умовах, які склались, я вважаю, може мати ефект. Це технологія, але вона покаже, що немає одностайності на Донеччині й Луганщині, що є люди, які вважають, що краще бути з Дніпропетровщиною, аніж йти невідомо куди, в кримінальне утворення, яке буде ще гіршим, ніж Придністров’я», – вважає політолог.

Водночас Андрій Золотарьов зазначає: за умов успішної реалізації цієї ініціативи позиції Ігоря Коломойського, його особистий рейтинг у регіоні значно зростуть.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG