Доступність посилання

ТОП новини

Путін блефує, Захід повинен посилювати тиск (світова преса )


Західні оглядачі пов’язують намагання Володимира Путіна дистанціюватися від сепаратистів на сході України з тим, бо останні не в змозі реально перешкодити проведенню вільних президентських виборів 25 травня в Україні, А ці вибори, на думку експертів, не дадуть підтримки для прихильників розколу держави. У провідних газетах не виключають, що Путін шукає ефективнішого шляху зриву виборів в Україні. Тому й спостерігачі зі Заходу закликають своїх політиків у жодному разі не знижувати тиск на главу Кремля, а навпаки – нарощувати його до того часу, коли «Путін втратить свою агресивну ініціативу» в Україні.

Впливова американська The New York Times зауважує, що проросійські бойовики на сході України зробили вигляд, що вони не послухалися глави Кремля, котрий закликав їх минулої середи відкласти, заплановані ними в Донецьку і Луганську, референдум про статус так званих Донецької і Луганської «республік». Газета також вважає, що це лише «нібито ризикований крок, щоб дати видимість нібито ігнорування бойовиками в Донецьку свого політичного покровителя, президента Росії Володимира Путіна». Видання також наводить критичні оцінки заяв Путіна, котрі пролунали в середу від офіційного Києва, де політичні верхи вважають це лише «фарсом» з метою все ж зірвати президентські вибори 25 травня. Деякі з аналітиків, на яких посилається газета, пов’язують намагання Володимира Путіна дистанціюватися від сепаратистів на сході України з тим, що ті не в змозі реально перешкодити проведенню вільних президентських виборів 25 травня в Україні і що ці вибори не дадуть підтримки для прихильників розколу держави. Газета також наводить реакції США і НАТО, які сумніваються в тому, що Путін реально виконає свої зобов’язання, зокрема, щодо відведення від українського кордону російських військ.

Лондонська Financial Times вважає, що для Заходу настав час помінятися ролями з Путіним, для чого необхідно послідовно посилювати на нього різноманітні форми дипломатичного, економічного тиску, щоб позбавити главу Кремля агресивної ініціативи в Україні. Газета також закликає не вірити останній заяві Володимира Путіна щодо України і називає її «скоріше дипломатичною грою, аніж справжньою ініціативою».

Агентство Reuters інформує, що «сепаратисти в Україні проведуть референдум 11 травня, не дивлячись на прохання Путіна відкласти його». Хоча й Путін назвав у середу президентські вибори в Україні 25 травня «поступом у вірному напрямку», але, як зауважує видання, «російське МЗС у четвер поставило вимогу перед Києвом припинити застосування сили проти власного народу», бо інакше, як мовиться у цій заяві з Москви, «заплановані на 25 травня вибори президента будуть позбавленими сенсу». Агентство також зазначає, що «Київ пообіцяв, у відповідь на заяви з Москви, продовжити Антитерористичну операцію на сході України».

Французька Liberation інформує, що президент Путін погодився із запрошенням президента Франції Франсуа Олланда відвідати 6 червня заходи Парижа щодо 70-річчя висадки союзників у Нормандії. Видання також наводить дві реакції на цю інформацію: канцлер Німеччини Анґела Меркель висловила «радість» з приводу згоди Путіна приїхати 6 червня до Франції, а Білий дім заявив, що зустріч президента Барака Обами на цих урочистостях з президентом Путіними «не відбудеться».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG