Доступність посилання

ТОП новини

Звільнений за Крим російський професор читає лекції у Чехії


Звільнений з Московського університету за засудження анексії Криму російський професор Андрій Зубов приїхав до Чехії і прочитав лекцію для студентів університету імені Масарика у Брно.

Університет у Брно – один з багатьох у Європі, які запропонували Зубову роботу.

«Якщо критика є демократичною і заснована на пошані до свобод, ніхто не мав би втрачати роботу тільки за те, що критикує державу», – сказала речниця університету Тереза Фойту.

На думку російського вченого, Україна сьогодні переживає те, що пройшла Чехія після розпаду СРСР. «Там, де зв’язок з Радянським Союзом все ще сильний, а це південь і схід України, там демонстрації відбуваються навколо пам’ятника Леніну», – наголосив Андрій Зубов.

Як повідомило чеське телебачення ČT24, професор Зубов висловив вдячність університетові у Брно за запрошення, однак поки що він не має наміру покидати Росію.

«Моїм обов’язком є вчити російських студентів, щоб з них стали по-європейському мислячі люди з широкими горизонтами», – заявив Андрій Зубов.

Професор Андрій Зубов був звільнений з роботи у Державному інституті міжнародних відносин у Москві за висловлене 24 березня у газеті «Ведомоси» порівняння анексії Криму з діями гітлерівської Німеччини в 1938 році. Після хвилі міжнародної підтримки, Зубова поновили на роботі, однак без права викладання.
XS
SM
MD
LG