Доступність посилання

ТОП новини

«Професор Євробачення» вивчає політику в піснях конкурсу


Учасниця пісенного конкурсу «Євробачення» від України Марія Яремчук
Учасниця пісенного конкурсу «Євробачення» від України Марія Яремчук
Ви пам’ятаєте, де Ви були в ніч на 15 травня 1993 року? Пол Джордан пам’ятає. Йому було дев’ять років, він сидів перед телевізором у спальні своїх батьків в їхньому будинку в східному англійському місті Пітерборо. Джордан дивився «Євробачення». З тієї доби він був зачарований цим пісенним конкурсом.

«Мені було приблизно 9 років і я був в істериці – кричав, верещав. Мій тато, напевно, думав, що я дивлюся футбол. Він прийшов і побачив, що я дивлюсь «Євробачення». Я думаю, він був трошки розчарований», – згадує Пол Джордан.

Зараз йому 30 і його знають під псевдонімом «професор Євробачення», чия одержимість яскравим конкурсом перетворилась на успішну академічну кар’єру.
Пол Джордан
Пол Джордан


Незабаром після того, як Джордан почав навчання в університеті Ґлазґо в 2004 році, в Україні спалахнула Помаранчева революція. Того ж року українська співачка Руслана виграла «Євробачення», а проведення конкурсу наступного року супроводжувалося сильними патріотичними почуттями.

Джордан спецалізувався на політиці Східної Європи і почав вивчати вплив «Євробачення» на країни з перехідною економікою. В 2011 році, заохочений менторами, він отримав звання професора з дисертацією «Євробачення»: Становлення та брендінг нації в Естонії та Україні».

Джордан визнає, що йому доводилося боротися за повагу серед однокурсників і професорів. Не раз, при оголошенні висновків своїх досліджень на академічних конференціях, він ненавмисно викликав сміх.

«Мій друг вивчав права людей у Росії, з цього ніхто не сміявся. Інший вивчав мовну інтеграцію в країнах Балтії. Знову ж таки, ніякого сміху. А потім моя черга. І я не розповідав про зміну костюмів чи музичну тональність. Я розповідав про те, як країни себе представляють, про те, як самобутність країни розпізнається в виступі чи організації конкурсу. Але вони не зовсім це розуміли», – сказав Джордан.

Зростаючий попит

Але, можливо, Джордан буде сміятися останнім.

Прийнявши прізвисько «професор «Євробачення» він активно презентує себе в якості експерта, достатньо кваліфікованого, щоб давати інтелектуальні і не дуже коментарі щодо щорічного конкурсу під час пікового травневого сезону.

Окрім ведення блогу, запису подкастів і активної присутності в Twitter, Джордан також пише більш серйозні праці про політику на «Євробаченні». Він звертає увагу на все, починаючи від придушення прав гомосексуалістів у Росії до «української бомби, що тікає», посилаючись на цьогорічний виступ України на «Євробаченні», пісню Tick Tock Марії Яремчук.

Джордан наразі обіймає посаду наукового співробітника Університету Кардіффа. Він визнає, що його кар’єра в якості «професора «Євробачення» стала успішною, дякуючи зростанню важливості конкурсу в колишніх радянських державах. Багато з них ще молоді та сприймають «Євробачення» як ворота до світового визнання.

Найбільш «політично зарядженим конкурсом в історії» Джордан уважає «Євробачення» в Азербайджані через перевитрати та численні порушення прав під час підготовки до його проведення.
«Трохи веселощів»

Найцікавіше, каже Джордан, це ставлення, з яким ці країни підходять до конкурсу. Адже Західна Європа вже давно сприймає його як шанс ославити безглуздя. Це також поширюється на очевидну наївність нових учасників «Євробачення», які не розпізнають репутацію конкурсу як наріжний камінь гей-культури, вважає Джордан, який сам є геєм.

«В Азербайджані багато місцевих запитували, чому ніхто з моїх друзів не приїхав із дружинами чи дівчатами. «Євробачення» – це, напевно, єдине місце, де гетеросексуалам треба пояснювати свою сексуальну орієнтацію», – розповідає він.

Зі зростанням політичного характеру «Євробачення», зростає й академічна праця щодо цієї теми. В деяких університетах навіть з’являються курси з «Євробачення», як, наприклад, «Євробачення»: Європейська політика через призму популярної музики», який пропонує Університет Нью-Йорка у Флоренції.

Але єдине, чого побоюється «професор «Євробачення», це те, що люди можуть забути, що єдина справжня мета конкурсу – це «трохи веселощів суботнього вечора».

«Веселого» фіналу очікують і в суботу, 10 травня, у Копенгагені, де у фіналі «Євробачення» зустрінуться, зокрема, українська співачка та представниці Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG