Доступність посилання

ТОП новини

Схід: сепаратисти твердять про «успіх референдуму»


«Референдум» посеред вулиці під дулами автоматів, Слов’янськ Донецької області, 11 травня 2014 року
«Референдум» посеред вулиці під дулами автоматів, Слов’янськ Донецької області, 11 травня 2014 року
Проросійські сепаратисти, які намагалися в неділю провести незаконні «референдуми» щодо «незалежності» підконтрольних їм нині частин Донецької й Луганської областей, заявили ввечері про «успіхи» своїх заходів.

Зокрема, в Луганську організатори заходу, які називають себе «центральною виборчою комісією» свого «референдуму», стверджують, що явка станом на 20-у годину склала нібито 81 відсоток, а в деяких місцевостях і понад 90 відсотків. Якийсь Василь Нікітін, що називає себе «прес-секретарем ЦВК», на цей час не навів іще ніяких «результатів підрахунків голосів».

У Донецьку в аналогічній «центральній виборчій комісії» стверджували, що явка склала понад 71 відсоток. Якийсь Роман Лягін, за його словами, «голова ЦВК», при цьому стверджував, що в області за «незалежність» проголосували понад 89 відсотків, проти були трохи більш як 10 відсотків.

Від яких чисел рахувалися ці відсотки, невідомо. В багатьох частинах цих областей «референдуми» взагалі не відбувалися; там, де вони були, часто працювали лічені дільниці, що спершу призводило до великих черг.

У неділю в деяких частинах Донецької й Луганської областей, які нині контролюють збройні проросійські сепаратисти з угруповань «Донецька народна республіка» й «Луганська народна республіка», намагалися провести незаконні «референдуми» щодо «незалежності» цих територій. Україна й держави світу вже заявляли, що ці заходи незаконні й нелегітимні, і їхнє проведення не має ніяких наслідків. Натомість Росія надала цим заходам щонайширшу інформаційну і, як вважають, і фінансову й організаційну підтримку – попри те, що її президент Володимир Путін на словах закликав сепаратистів відкласти ці «референдуми».

Минулого тижня Служба безпеки України оприлюднила запис перехопленої телефонної розмови одного з ватажків донецьких сепаратистів із лідером російського ультранаціоналістичного руху «Русское национальное единство» Олександром Баркашовим, у якому той вказував сепаратистам «написати», що за «Донецьку республіку» «проголосували» хай не 99, а 89 відсотків.

Відео: Служба безпеки України
XS
SM
MD
LG