Доступність посилання

ТОП новини

Донбас наближається до Придністров’я


Київ – Центральна виборча комісія самопроголошеної Донецької народної республіки обіцяє сьогодні о 15.00 оголосити результати так званого «референдуму». Проведені під дулами автоматів «референдуми» про створення Донецької та Луганської народних республік не матимуть юридичної сили. Однак, таким чином Росія, сепаратисти та фінансово-політичні еліти Донбасу намагаються отримати новий козир на переговорах із українською владою, припускають експерти.

На імпровізований референдум винесли питання про державну самостійність самопроголошених Донецької та Луганської народних республік. Однак навіть лідери сепаратистів наразі не кажуть про подальший статус цих квазідержавних утворень.

Три найбільш імовірні варіанти: створення самопроголошених невизнаних республік на зразок Придністров’я, спроба перейти під суверенітет Росії або переговори із Києвом про особливий статус областей в складі України.

Росія не зможе проковтнути Донбас, як Крим

Росія не прислала своїх спостерігачів на референдуми. На думку громадського активіста Ігоря Пилипчука, який зараз працює в одній зі східноукраїнських областей, це є ознакою того, що в Москві не готові до загарбання Донбасу за кримським сценарієм.

Оголосять ці самопроголошені республіки і вимагатимуть підтримки Росії, а також визнання міжнародною спільнотою. Зрозуміло, що цей фарс ніхто не визнає. Росія на це відреагує спокійно
Ігор Пилипчук
«Оголосять ці самопроголошені республіки і вимагатимуть підтримки Росії, а також визнання міжнародною спільнотою. Зрозуміло, що цей фарс ніхто не визнає. Росія на це відреагує спокійно, але говоритиме про те, що велика маса громадян не підтримує нелегітимний київський уряд і змушені були взяти в руки зброю, щоб відстоювати свої громадянські права», – каже він.

Росія не ризикне визнати підсумки референдуму. Однак, маючи вирішальний вплив на сепаратистів, Москва за їх допомогою намагатиметься тиснути на українську владу.

Росія використає нестабільність на Донбасі, щоб змусити нову українську владу, вже після президентських виборів до якихось поступок
Євген Магда
«Росія використає нестабільність на Донбасі, щоб змусити нову українську владу, вже після президентських виборів до якихось поступок – до позаблокового статусу офіційного, скажімо», – вважає політичний експерт Євген Магда.

Янукович і компанія можуть розраховувати на подяку Кремля?

За таких умов виграти від створення самопроголошених може колишній президент Віктор Янукович та його найближче оточення, які зараз перебувають в Росії. Українська влада та спецслужби неодноразово звинувачували їх у фінансуванні сепаратистів. Тож, Якщо сепаратисти змусять Київ піти на поступки, то Янукович і компанія зможуть довести Росії свою корисність, розраховуючи на подяку.

Ситуацією також намагаються скористатися і фінансово-політичні еліти Донбасу, які намагаються змусити Київ визнати особливий статус регіону в складі України.

«Ми спостерігаємо, як співпали інтереси тих, хто називає себе елітою Донбасу – щоб їх якомога менше чіпали – і Росії, яка хоче використати ці регіони, як чинник впливу на офіційний Київ. Вони грають на дві руки, як досвідчені шулери», – каже Євген Магда.

Між тим, як стало відомо Радіо Свобода, в армії та СБУ припускають, що після оголошення результатів референдуму можливе загострення ситуації на Донбасі та новий спалах насильства. Сепаратисти можуть висунути вимогу вивести з території самопроголошених республік урядові війська та вчинити проти них провокації під прикриттям мирного населення.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG