Доступність посилання

ТОП новини

Українські фінанси «приходять до тями»


Київ – В Україні скорочується дефіцит бюджету, а в частині регіонів – зростає обсяг депозитів, свідчить офіційна статистика. З іншого боку, МВФ днями покращив прогнози щодо наповнення української скарбниці. Частина економістів вбачає в цих та інших фактах тенденції до стабілізації української економіки, частина вважає, що йдеться лише про стабілізацію фінансового ринку, викликану отриманням кредиту від МВФ. Політологи ж пояснюють позитивні зрушення в українському бюджеті та в економіці в цілому припиненням частини корупційних схем попередньої влади.

У восьми українських областях громадяни несуть до банків більше грошей, ніж знімають зі своїх рахунків від початку року. Відповідну статистику щодо збільшення обсягів депозитів наводить Нацбанк України. Водночас суттєво зменшився дефіцит державного бюджету, повідомляє міністр фінансів Олександр Шлапак. За словами посадовця, середній показник дефіциту від початку року – близько 0% від ВВП. Між тим доходи бюджету за цей період зросли на 13,5% – звітує Державне казначейство.

Ці та інші факти можуть свідчити про тенденцію до стабілізації української економіки, однак ця тенденція є нестійкою, запевняє економіст Олександр Жолудь.

«Відбувається певна стабілізація економіки, але загалом ситуація залишається складною. Депозитів більшає, але до рівня минулого року вони дійдуть не раніше осені. Поліпшуються показники наповнення бюджету місяць до місяця, але великою мірою завдяки тому, що взимку бюджет наповнювався дуже погано», – пояснює Олександр Жолудь.

Експерти помітили, що у державних фінансах «наводять лад»

Інший економіст, Андрій Новак, вважає, що має місце стабілізація фінансового сектору, пов’язана зі зміною влади в Україні.

«Поки що позитив – лише у фінансах, що є наслідком наведення ладу в бюджетному та фінансовому секторах. Друга причина – це емісія гривні, яку Нацбанк використав для рефінансування банків, і, відповідно, частина цих коштів пішла на кредитування бізнесу. Це ще не є стабілізацією економіки, для якої потрібне фізичне зростання виробництва та сфери послуг, якого ми ще не бачимо», – підсумовує експерт.

Серед галузей економіки, які нині зазнають падіння, Андрій Новак називає важке машинобудування та хімічну галузь, які в економічній теорії традиційно відносять до флагманів економіки більшості держав. В Україні ці галузі великою мірою орієнтовані на експорт до Росії. З іншого боку, в нинішніх умовах, попри конфлікт з Росією, зростають торгівля, надання послуг, виробництво продуктів харчування та медикаментів, що на думку економіста, трапляється і в кризових економіках.

Зі свого боку, політолог Олександр Палій наголошує, що українська економіка стабілізується всупереч погіршенню відносин з Росією. Зокрема – через припинення корупційних схем попередньої влади.
Ліквідовані найбільші програми, які підживлювали корупційні схеми. Хоча деякі з них продовжують діяти
Олександр Палій

«Ліквідовані найбільші програми, які підживлювали корупційні схеми. Хоча деякі з них, створені попередньою владою, продовжують діяти в її інтересах. Бачимо й певне поліпшення бізнес-клімату. Позитивним чинником стала й частина кредиту МВФ, яка вже прийшла».

Більшість експертів погоджуються з тим, що отримані від МВФ кошти збільшать національні золотовалютні резерви і будуть використані для кредитування економіки. Сам же МВФ прогнозує зростання прибуткової частини державного бюджету України за підсумками 2014 року до 677,3 мільярда гривень за одночасного зростання витратної частини до 755,3 мільярда гривень, ідеться в його дослідженні щодо України. У фінансовій установі припускають, що лише деякі зміни в адміністрування податків можуть дати Україні змогу отримувати додатково до бюджету суму, яка сягає 0,4% від ВВП.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG