Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти на Донбасі погрожують, що виборів не буде


Київ – Самопроголошене керівництво так званих Донецької і Луганської «народних республік» заявило, що на Донбасі вибори президента України 25 травня не відбудуться. Проблеми з організацією виборів у регіоні визнають і в Комітеті виборців України, і в самій Центральній виборчій комісії, водночас відмовлятися від голосування ніхто не збирається. Експерти радять керівництву країни серйозно поставитися до питання безпеки на виборчих дільницях.

Виборів на Донбасі не буде, заявили самопроголошені керівники так званих «народних республік» на Луганщині і Донеччині. Підсумовуючи результати так званих «референдумів», вони стверджують: області віднині є самостійними політичними одиницями, тож «чиїхось» виборів президента тут не відбудеться.

Ми вже зараз можемо констатувати, що вибори президента України у Донецькій області не відбудуться. Тому що на території Донецької народної республіки нелогічно якось і неправильно було б проводити вибори президента України
Роман Лягін
«Ми вже зараз можемо констатувати, що вибори президента України у Донецькій області не відбудуться. Тому що на території Донецької народної республіки нелогічно якось і неправильно було б проводити вибори президента України», – заявив самопроголошений керівник «центральної виборчої комісії» «Донецької народної республіки» Роман Лягін.

«Самостійні» «народні республіки» тепер чекають на визнання: зокрема, донецькі сепаратисти вже попросилася у склад Росії, а луганські готують звернення в ООН. Тим часом заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера визнає, що з організацією виборів на Донбасі є проблеми. Водночас наголошує: мова йде не про весь регіон, а про кілька виборчих округів.

В деяких місцях є проблеми з проведенням засідань окружних виборчих комісій, оскільки заважають озброєні люди
Андрій Магера
«Зокрема мова йде про один округ у Луганській області – 110-й, місто Лисичанськ, – розповів представник ЦВК. – Це також 8 округів у Донецькій області, де ситуація складніша. З різних причин там не утворені виборчі комісії: зокрема, в деяких місцях є проблеми з проведенням засідань окружних виборчих комісій, оскільки заважають озброєні люди».

У деяких випадках це проблеми з наявною технікою, оскільки техніка, яка була виділена окружним виборчим комісіям, була захоплена озброєними людьми
Андрій Магера
«У деяких випадках це проблеми з наявною технікою, оскільки техніка, яка була виділена окружним виборчим комісіям, була захоплена озброєними людьми», – додав Андрій Магера.

Раніше у ЦВК визнали, що не зможуть забезпечити голосування у Криму.

МВС готується до провокацій

Голова Комітету виборців України Олександр Черненко каже, що якщо до кінця тижня не вдасться врегулювати ситуацію в Донецькій і Луганській областях, провести президентські вибори у проблемних округах не вдасться.
Якщо ситуація піде на деескалацію найближчі дні, теоретично, там можливо ще встигнути сформувати комісії, роздати списки виборців і провести вибори
Олександр Черненко

«Якщо ситуація піде на деескалацію найближчі дні, теоретично, там можливо ще встигнути сформувати комісії, роздати списки виборців і провести вибори. Насамперед, я кажу про цю «червону» зону: Слов’янськ, Краматорськ, частково Маріуполь», – зазначив він.

У тих районах тих областей, де є нормальна державна влада, вибори провести і можливо, і потрібно
Віктор Замятін
А експерт Центру Разумкова Віктор Замятін наголосив у коментарі Радіо Свобода: попри перепони, проводити вибори на Донбасі потрібно. «Донецька і Луганська області залишаються територією України, терористи контролюють далеко не всю їхню територію. Тож у тих районах тих областей, де є нормальна державна влада, вибори провести і можливо, і потрібно», – вважає він.

«Очевидно, можна таким чином організувати роботу дільниць, щоб там могли проголосувати люди тих міст і тих районів міст, які зараз під контролем терористів», – додав Віктор Замятін. За словами експерта, у день голосування влада має посилити заходи безпеки на виборчих дільницях не лише на сході, але й в усій Україні.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков уже заявив: міліція усвідомлює загрозу провокацій під час виборів, тому просить центральну владу розширити повноваження правоохоронців у день голосування. «Ми, наприклад, будемо звертатися до органів процедурно-виборчого процесу, зокрема ЦВК, до парламенту, щоб під час підрахунку голосів на дільниці дозволили перебування підрозділу міліції. Донині цього робити не можна було», зазначив він у Харкові.
На виборах президента готуються провокації – Аваков
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

У США і Європейському союзі визнавати так звані «референдуми» наміру не мають і наголошують на підтримці виборів президента України, запланованих на 25 травня. Вашингтон і Брюссель також застерігають від будь-яких провокацій із метою зриву голосування. Зокрема, керівництво Франції і Німеччини заявило, що якщо до таких провокацій вдасться Росія, ЄС запровадить проти неї третій рівень санкцій.
XS
SM
MD
LG